donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Mindervalide Meulendijks in de clinch om nieuwe rolstoel met gemeente

21 januari 2015 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Maarten Meulendijks kreeg ruim een half jaar geleden een heel vervelend ongeval. Hij belandde met zijn elektrische rolstoel in een sloot. Hoewel hij er zelf zonder lichamelijk letsel afkwam, werd de rolstoel daardoor wel onbruikbaar. Meulendijks wil nu graag een nieuwe omdat hij door zijn erfelijke spierziekte daarop aangewezen is. De vele pogingen die hij ondernam om dat te realiseren, strandden tot op de dag van vandaag. In een uitvoerige brief aan de redactie van Werkendam.net doet hij zijn beklag. Daarin legt hij de bal neer bij de gemeente Werkendam die volgens zijn zeggen niet de zorg biedt die hij nodig heeft. De gemeente meent desgevraagd dat zij 'zorg op maat levert' en betreurt dat de Sleeuwijker weigert aan tafel te komen voor een gesprek en de geboden opties niet uitprobeert.

De gemeente Werkendam heeft de Sleeuwijker wel een nieuwe stoel aangeboden, maar die voldoet niet. Dat vindt Meulendijks. 'Het enige probleem aan het vinden van een nieuwe rolstoel is mijn gewicht. Ik ben zwaar en moet dus een stoel hebben die dat aan kan, en dat beperkt de keuze enorm. En ik ben iemand die altijd buiten is, lange tochten maakt, alles per rolstoel doet, al jaren. Dus mijn enige wens is een buitenstoel die mijn gewicht aan kan.'

Bezwaar
De rolstoel die de gemeente heeft aangeboden, de Luca-XL stoel van You-Q, is een zogenaamde binnenstoel. En daarmee kan de Sleeuwijker niet naar buiten. En dat is het volgende punt. 'Na maanden problemen en gepraat besloot de gemeente op 21 november 2014 dat ik de Luca-XL stoel van You-Q moet accepteren. Dat blijkt een binnenstoel te zijn met een lage actieradius en snelheid. Het accepteren van deze stoel zou voor mij een enorme aanslag op mijn leven zijn: het niet meer naar buiten kunnen op de manier zoals ik dat al jaren doe.'

Hoewel Meulendijks vele telefoontjes pleegde, brieven schreef, met zijn vraag aanklopte bij zijn huisarts die contact met de gemeente opnam en hij ook wethouder Peter van der Ven benaderde, omdat die "de Zorg" in portefeuille heeft, bleef een afdoend antwoord uit. 'Ze gaan nauwelijks in op inhoudelijke argumenten, ze vertragen het hele proces door vaak niet te reageren, maar vooral: ze helpen me niet.' Meulendijks laat de redactie van Werkendam.net weten de wanhoop nabij te zijn en dat hij "uitgestreden" is. 'Inmiddels is de gemeente het zat. Ik moet doen wat zij zeggen (een ongeschikte stoel accepteren) of anders geen nieuwe rolstoel. Voor mij is dat geen keuze. Dus krijg ik na zeven maanden vechten, geen nieuwe rolstoel.' In zijn brief aan de redactie schrijft hij: 'Ik weet niet meer wat ik moet doen. Volgens de gemeente Werkendam kan ik nog officieel in bezwaar gaan tegen hun besluit. Maar dat duurt maanden en ik heb er de energie niet meer voor. En ik heb al helemaal niet de hoop dat het zin heeft! Ik mag bij de gemeente Werkendam in bezwaar gaan tegen de gemeente Werkendam? Ik heb zéér dringend een nieuwe rolstoel nodig, maar krijg die niet.'

Reactie Werkendam
In een officiële reactie laat de gemeente Werkendam desgevraagd weten: 'De gemeente Werkendam heeft een goed zorgbeleid voor haar inwoners, ook voor hen die een rolstoel gebruiken om zich te verplaatsen. Wij hebben hierover afspraken gemaakt met leveranciers en leveren daar waar nodig maatwerk. Het is geen gebruik om in het openbaar te gaan op persoonlijke dossiers, maar gezien het feit dat de heer Meulendijks zijn eigen verhaal naar buiten brengt, zullen wij toch kort reageren.

De heer Meulendijks heeft zeven maanden geleden een ongeluk gehad met zijn elektrische rolstoel. Zijn rolstoel is toen zwaar beschadigd, een betreurenswaardige situatie.
Betrokkene heeft deze rolstoel in zijn vorige gemeente ter beschikking gekregen. Voor de heer Meulendijks betekent dat dat hij van ons een andere rolstoel krijgt aangeboden dan dat hij gewend is.

Het overleg tussen onze leverancier en de heer Meulendijks over een passende vervanging van de stoel heeft (te) lang geduurd. Dat betreuren wij zeer en de heer Meulendijks heeft daarover terecht zijn beklag gedaan.

Het probleem is dat de heer Meulendijks zeer specifieke wensen en eisen heeft en de mogelijke alternatieven die hem worden aangeboden niet wenst  uit te proberen. De gemeente, zowel de betrokken wethouder als de betrokken consulent, hebben diverse malen de hand uitgestoken om met betrokkene om tafel te gaan, maar helaas zonder resultaat. Betrokkene wenst de rolstoel die hij voor ogen heeft en weigert ieder door ons gevraagd gesprek over alternatieve opties.

De patstelling die nu is ontstaan, is voor alle partijen vervelend. Wij leveren goede zorg en zeker ook zorg op maat. Maar wij verlangen van onze cliënten ook een open houding over de mogelijkheden die wij hen bieden. Wij verwachten dat zij de hulpmiddelen die onze deskundigen voor hen geschikt achten, op zijn minst uitproberen.'

(Archieffoto van de betwiste Luca-XL rolstoel van You-Q)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.