dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Schrankkeet Biesbosch hersteld door eendrachtige samenwerking

12 januari 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - REGIO: Wie in de Biesbosch naar de Hofmansplaat vaart en aan wal gaat, komt op enig moment een schrankkeet tegen. Deze keet werd door griendwerkers gebruikt om in de koude oogstmaanden te overnachten. Dit schamele onderkomen werd door hen gebouwd met de middelen die in hun omtrek te vinden waren, namelijk wilg en riet. De schrankkeet is inmiddels dermate vervallen dat deze nodig gerestaureerd moet worden. De groep vrijwillige Biesboschgidsen heeft die handschoen opgepakt.

De Biesboschgidsen willen hun tijd en energie in dit project steken. In hun initiatief worden zij gesteund door de beheerder en de pachter van het gebied. Na een enthousiast begin stuitte de groep al snel op een tekort aan bruikbaar materiaal, kennis en ervaring. Door inzet van hun netwerk kon dat alles gevonden worden bij Dffhues Rieten Daken VOF. Deze sponsort het initiatief met materiaal, kennis en manuren. Vanuit een sterk besef aan traditie, historisch besef en respect voor de natuur ging dit Oosterhoutse bedrijf direct voortvarend aan de slag.

Scholenprogramma's
Hans Winkelman, vrijwilliger Staatsbosbeheer en één van de gidsen in het Nationaal Park de Biesbosch, laat weten: 'Een stukje cultuur blijft op die manier behouden. Door die samenwerking wordt het met elkaar mogelijk om de schrankkeet weer in volle glorie te herstellen, zodat deze in het voorjaar weer dienst kan gaan doen tijdens educatieve tochten in de Biesbosch voor bijvoorbeeld de scholenprogramma's. Één van deze programma’s is een wildernistocht door de Biesbosch, met als accent het overleven in een ruig gebied en de cultuurhistorie van de griendwerker. De tocht gaat door een verwilderde griend en komt uit bij de schrankkeet.'

Culturen
Sinds zijn ontstaan, door de Sint Elisabethvloeden in de vijftiende eeuw, heeft de Biesbosch verschillende culturen gekend. Na de rijke viscultuur ontstond, met het verlanden van het zoetwater getijden gebied, de biezen-, riet-, griend- en landbouwcultuur. In vele honderden jaren veranderde de eens zo vruchtbare Groote of Hollandsche Waard van een grote binnenzee, naar het land dat door hardwerkende generaties weer werd teruggewonnen.
In de Brabantse Biesbosch is de Hofmansplaat alleen met de boot te bereiken. Op die plek komen de riet- en griendcultuur samen. Deze plek wordt door de beheerder Staatsbosbeheer verpacht aan de kooiker van de op de polder aanwezige en te bezoeken eendenkooi. Rondom de eendenkooi en daarbuiten zijn aangelegde grienden, die nog voor een deel worden gehakt.

(Foto Hans Winkelman)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.