Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'ChristenUnie: 'Goed dat er recht wordt gedaan in de zaak Potters''
28okt 2014

ChristenUnie: 'Goed dat er recht wordt gedaan in de zaak Potters'

WERKENDAM - Met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op 23 oktober constateert de ChristenUnie 'dankbaar' dat er recht gedaan wordt in de zaak Potters.

Een uitspraak die niet enkel Jan Potters vrijpleit, maar waarin de rechter zich ook hard uitspreekt over de handelswijze van het college in deze zaak. ‘Het college was niet bevoegd tot het primair aan de heer Potters opgelegde strafontslag’ aldus de Raad ‘en dient een nieuwe beslissing te nemen op het bezwaar tegen het ontslagbesluit.’ De rechter laat in haar uitspraak geen spaan heel van het handelen van de gemeente in deze zaak.
Een klip en klare uitspraak waarmee de partij het echtpaar Jan en Jenny Potters feliciteert. 'Jan heeft de moed en de kracht gehad om tot het laatste toe door te vechten om het recht te laten zegevieren.'

Rechtzetten
Allereerst vindt de ChristenUnie het nu van belang dat het college, zoals opgedragen door de rechter, zo snel mogelijk een nieuwe beslissing neemt op het bezwaar op het strafontslag van Jan Potters. Hierin kan de gemeente laten zien dat zij zich bewust is van haar foutieve handelen en dit met een nieuw besluit recht zet, vindt de partij.
Daarnaast is in de afgelopen jaren een grote financiële schade berokkend aan het gezin Potters. De gemeente zal zich hier rekenschap van moeten geven en zal die schade dan ook moeten compenseren. 'Wij roepen het college dan ook op hier niet opnieuw een langdurig juridisch traject van te maken maar ruimhartig de schade aangedaan aan de familie Potters te compenseren. Voor die verantwoordelijkheid mogen en willen wij als overheid niet weglopen.'

Naast de pijn die de hele situatie opgeleverd heeft voor de familie Potters is dit ook een hard gelag voor de Werkendamse samenleving die deze hele zaak niet heeft gewild en het college telkens opgeroepen heeft om in onderling overleg de zaak op te lossen. In grote getale hebben zij de petitie ondertekend van de actiegroep Jan Potters die de burgemeester opriep om in gesprek te gaan met Potters.

Verantwoorden
Het college zal zich hiervoor moeten verantwoorden, meent de ChristenUnie. 'De inzet van het college is hoog geweest en gedurende de afgelopen vijf jaar heeft het college zich niet tussentijds willen verantwoorden voor de diverse stappen die zij namen. Het college is doof gebleven voor de diverse oproepen vanuit (toen nog) PvdA en ChristenUnie om tot een minnelijke oplossing van het conflict te komen. Het vertrouwen in de overheid en de politiek heeft een enorme deuk opgelopen.'

Waarderen
De ChristenUnie spreekt in deze zaak haar waardering uit voor wethouder Machiel de Gelder die na het vertrek van de burgemeester de zaak namens het college in zijn portefeuille heeft. Wethouder de Gelder heeft in de commissievergadering waarin de ChristenUnie de kosten en de aanpak in deze zaak aan de orde heeft gesteld, getoond zich onafhankelijk en kwetsbaar op te willen stellen zoals een goed wethouder betaamt. Waar het college schitterde door afwezigheid tijdens de rechtszitting en het verweer in handen legde van advocaten, was de Gelder aanwezig bij de uitspraak en nam na de uitspraak het initiatief richting de familie Potters. De ChristenUnie heeft er alle vertrouwen in dat wethouder De Gelder zoals toegezegd 'met een onafhankelijke en scherpe evaluatie van het handelen van het college en de gemeente in deze hele zaak komt, zodat de raad in december het verantwoordingsdebat met het college kan voeren'.

Kilik hier voor de Uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Zie ook:
Rechter geeft Potters gelijk. Gemeente Werkendam verliest rechtszaak (do, 23 okt 2014)


Deel dit bericht met je vrienden!