donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Rechter geeft Potters gelijk. Gemeente Werkendam verliest rechtszaak

23 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De ontslagen ambtenaar Jan Potters wint de ontslagprocedure tegen de gemeente Werkendam. De Utrechtse rechtbank stelde Potters donderdagochtend in het gelijk. De gemeente Werkendam moet nu een nieuw besluit nemen op het bezwaar dat oud-ambtenaar Jan Potters heeft ingediend tegen zijn ontslag. Werkendam moet Potters in ieder geval  2336 euro betalen voor de gemaakte juridische kosten. Dat alles heeft de Raad van Beroep donderdagochtend meegedeeld aan betrokkenen. Met deze uitspraak komt er een einde aan een proces tussen de gemeente Werkendam en de - naar blijkt onterecht - ontslagen ambtenaar Potters dat ruim vijf jaar heeft geduurd en al ruim twee ton heeft gekost, los van de gemaakte ambtelijke uren. Verwacht wordt dat de kosten het half miljoen zullen gaan overstijgen.

De zaak begon allemaal in 2009. Er ontstonden spanningen tussen Jan Potters en zijn directeur Erwin Koenen. Al in januari 2010 werd door de Arbo-arts van de gemeente een arbeidsconflict geconstateerd tussen de twee. Het advies om een mediator in te schakelen werd door de gemeente genegeerd. De burgemeester ontving vervolgens een vertrouwelijke brief van de psycholoog van Jan Potters. Hierin werd gesteld dat hij zich zorgen maakte over de verstoorde werkrelatie met Koenen. Burgemeester Breuer deed niets met het schrijven, behalve dat zij de brief doorgaf aan Koenen.

In augustus 2010 kreeg de zaak regionale bekendheid. De politie deed een inval in het woonhuis van Jan Potters naar aanleiding van een aangifte voor computervredebreuk. De politie vond niets strafbaars, aldus het politierapport, maar de gemeente zette door. De Officier van Justitie sprak over een “verbeten houding” van de gemeente, aangezien Jan Potters bestookt werd met brieven van de gemeente. In totaal bracht de gemeente Werkendam elf aanklachten op tafel om Potters oneervol te ontslaan. Na talloze rechtszittingen, werden door de bestuursrechter uiteindelijk tien van de elf aanklachten van tafel geveegd. Alleen de computervredebreuk, waarvoor eerder politie niets strafbaars vond, bleef staan.

De computervredebreuk werd door de Officier van Justitie geseponeerd. Ook constateerde de bestuursrechter dat er geen sprake was van kwade bedoelingen.

Gesprek
De zaak zorgde uiteindelijk bijna vijf jaar voor onrust en spanningen. Vele malen werd burgemeester Breuer en andere collegeleden gevraagd om een gesprek. De familie wilde zelf hun kant van het verhaal vertellen. Maar er kwam geen gesprek, burgemeester Breuer vond het “ongepast”. Opmerkelijk aangezien de burgemeester zelf tijdens haar nieuwjaarstoespraak haar inwoners nog opriep om naar elkaar te luisteren. De familie was ten einde raad door deze houding. In het Altena Nieuws stelde echtegote Jenni Potters “Waarom wordt een gezin kapot geprocedeerd en het slachtoffer van zinloos juridisch geweld?”

Na ruim vijf jaar procederen heeft ambtenaar Jan Potters de zaak nu dus gewonnen. Zowel de gemeente als Potters hadden hoger beroep aangetekend. Hannie Visser (het Nieuwsblad) schreef op 18 oktober 2012:”Wat straks de uitspraak van de rechter ook zal zijn in de zaak, er zijn straks alleen verliezers. Terwijl de advocaat van de gemeente Werkendam nog betoogde dat ambtenaren een voorbeeldfunctie horen te hebben, wordt het misschien tijd dat de gemeente als overheid zelf die voorbeeldfunctie pakt.”

Bezwaar
Dit voorjaar was er nog een actie waarbij ruim 1.000 handtekeningen werden ingezameld om een gesprek te arrangeren tussen de ontslagen ambtenaar en burgemeester Carla Breuer. Ondanks de grote hoeveelheid handtekeningen kwam het overigens niet tot een gesprek.

Gemeentesecretaris Koenen is inmiddels vertrokken uit het Werkendamse gemeentehuis. Hij werd gedwongen tot vertrek. Ook burgemeester Breuer staat niet meer aan het roer. Zij werd burgemeester in de gemeente Teylingen. Het college zal zich nu verantwoorden in deze zaak.
(OKé FM)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.