woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Berging Lancaster is van start gegaan

6 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op maandag 6 oktober ging de feitelijke opgraving van start van de in 1944 neergestorte Lancaster LM508 SP-R in Werkendam. Het vliegtuigwrak ligt op de T-splitsing van de Weerensteinweg en de Grote Waardweg.

Eerder werd op 2 oktober de berging officieel geopend door waarnemend burgemeester Sjoukje Haasjes. Marjoor A.L. Kapper, Stafofficier Vliegtuigberging bij het ministerie van Defensie, gaf uitleg over het vliegtuig, de bemanning, de crash en hoe de berging in zijn werk gaat.
Marcel Vaandrager droeg voor de gelegenheid een gedicht voor:

'Verscholen geborgen
ligt een waarheid
die wij rekenschap niemen.

Verlaat en gehavend
komt er
misschien
iemand thuis.'

Famile Dalm
In de nacht van 21 op 22 juni 1944 (om tien voor twee) vloog de Lancaster over het huis van familie Dalm heen. Het stortte neer op tien meter afstand van de woning. Omdat er brandende onderdelen van de Lancaster op het rieten dak van de boerderij terecht kwamen, brandde het huis af.

Hannie Visser-Kieboom noteert op Facebook: 'Op een kaart van de RAF van 3 februari 1945 zijn de contouren van de Lancaster overduidelijk te zien in de akker! Rechts van de twee boerderijtjes van de familie Bakker ligt de Bakkerskil. In één van de boerderijtjes woonde de familie Dalm. Adri Dalm zag als kind van acht jaar de Lancaster neerstorten.'

Diezelfde Adri Dalm was bij de start van de werkzaamheden zelf ook ter plekke. Hij weet nog: 'De hond was de hele dag al onrustig. Hij wilde naar binnen en dan weer naar buiten. Mijn moeder kon die avond de slaap niet vatten en stiefelde door het huis.' Uiteraard was hij bereid om aan te wijzen waar zijn huis gestaan had.

Kijkdag
Tijdens de berging is er nog één kijkdag en wel op zaterdag 1 november. In de tent op locatie is een expositie van de materialen die gevonden zijn tijdens de berging. De kijkdag duurt van 11.00 - 15.00 uur. 

(Foto Vliegtuigberging Werkendam - Adri Dalm wijst de plek aan waar ooit zijn ouderlijk huis stond.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.