donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Berging neergeschoten Lancaster aanstaande

25 augustus 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het College van B&W stemde bijna een jaar geleden in met het bergen van het vliegtuigwrak, de Lancaster LM 508 SR-P, uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuigwrak ligt op de T-splitsing van de Weerensteinweg en de Grote Waardweg in Werkendam. Inmiddels is een reuze bord verschenen die kond' doet van de ophanden zijnde berging.

Het bord draagt de tekst: 'Voor hen die gevallen zijn voor onze virjheid. Geschiedenis... om te blijven leren. Nu en in de toekomst.' De op het bord vermelde webpagina is nog niet actief. De gemeente liet desgevraagd in een reactie aan de redactie van Werkendam.net weten: 'Je bent te snel, pagina komt morgen online.' Morgen isdan 26-8-2014.

Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht (KLu) en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn betrokken bij de uitvoering rond de berging. Dit geldt ook voor Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (KL).

Stoffelijk overschot

Hoogstwaarschijnlijk is er nog een stoffelijk overschot aanwezig in het vliegtuigwrak. Voor mogelijke nabestaanden is het alleszins denkbaar dat die dan zouden willen weten of dat een vemriste zou kunnen zijn. De gemeente noteerder eerder: 'Het is belangrijk degene te eren die voor onze nationale vrijheid gevochten heeft.'

Verhalen

In de rubriek Tweede Wereldoorlog in de Regio staat een verhaal opgetekend over de Avro Lancaster bommenwerper die op 22 juni 1944 neer werd geschoten door een Duitse nachtjager. De info aldaar is verzameld door Wiebe B. de Ringh.

(Foto publicatiebord gemeente Werkendam)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.