zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Regio geteisterd door wateroverlast

28 juli 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / ALTENA - Het was aangekondigd. Er zouden zware regenbuien kunnen neerkomen in het zuidwesten van Nederland. Maar dat het in korte tijd zou hevig zou zijn, had niemand bedacht. In Nieuwendijk, Werkendam en Sleeuwijk hebben mensen te kampen met een enorme wateroverlast. Straten staan blank, kelders lopen vol water en ook in sommige woningen staat het water in de huiskamer. Ook in toiletpotten kolkt het water. De brandweer heeft zijn handen vol: 'Druk, maar behersbaar.'  Ook agrariërs zijn in de weer met het wegpompen van het overvloedige water.

Bij Albert Heijn in Werkendam kwam het plafond naar beneden door de wateroverlast. Bij Albert Heijn Sleeuwijk speelde hetzelfde euvel. Bij Kozakken Boys staat het kunstgras blank en kan het niet belopen, laat staan bespeeld worden. In Dussen wordt, naast volgelopen straten, ook een gaslek gemeld. Net als in Almkerk.

In Woudrichem zijn door een blikseminslag de stoppen doorgeslagen, meldt een inwoner. Uit Sleeuwijk komen eveneens soorgelijke meldingen binnen. Ook uit Almkerk komen er berichten over volgelopen straten. Rioleringen zwelgen in de watertoevloed en kunnen het niet aan.

Gemaal
Het gemaal van Waterschap Rivierland in Altena draait met drie pompen volop om de enorme bak met wat af te voeren. Cees van der Wal  twittert: 'De twee gemalen van @wsrivierenland trekken er aardig aan zoals te zien is aan de stroming in het water.'

De gemeente Werkendam laat weten dat mensen 112 moeten bellen bij wateroverlast en niet de gemeente. De brandweer daarentegen laat weten 'alleen bij levensbedreigende situaties 112 te bellen.'

Ook de social media lopen over van berichten met de hastag #wateroverlast

De buienradar op Werkendam.net laat zien dat nog meer regen onderweg is.

Automobilisten
Ook elders in het land is het raak met de overvloedige regen. Rijkswaterstaat geeft een bericht uit voor automobilisten: 'Op diverse plaatsen wateroverlast door hevige regenval. Pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan: houd afstand en matig uw snelheid.'

Het weerbericht meldt dat er ook elders nog meer zware buien in aankomst zijn. Het KNMI geeft rond 12.00 uur code Oranje uit voor onder meer Noord-Brabant.. Dat betekent 'extreem weer.'

UPDATES
- Om 11.10 uur gaat het gerucht gaat dat huize Altenastaete in Nieuwendijk ontruimd moet worden. Dat is niet waar. De problemen daar zijn op dit moment dusdanig opgelost dat van evacuatie geen sprake hoeft te zijn. De gemeente heeft extra pompen onder meer in de Van Heldenstraat geplaatst.
- Om 11.50 uur Op diverse plaatsen wateroverlast door hevige regenval. Gemeente waarschuwt: 'Pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan: houd afstand en matig uw snelheid.  A27 mogelijk deels afgesloten.'
- Om 12.30 uur meldt het Waterschap Rivierenland dat het bergingsgebied Kornse Boezem bij Werkendam in gebruik wordt genomen vanwege de wateroverlast.
- Om 13.45 uur is het nu al even droog en het water zakt langzaam weg. De meeste wegen zijn weer berijdbaar. De brandweer en de gemeente blijven zich inzetten om al het overtollige water weg te pompen. Wie schade heeft opgelopen, kan zich wenden tot zijn of haar verzekering, aldus de gemeente Werkendam.
- Om 14:30 meldt de gemeente dat de overlast voor nu snel afneemt, maar dat men zich nog steeds volop inzet om het water weg te pompen. Om het overtollig water uit de polder goed af te kunnen voeren, wordt de Sleeuwijksedijk tussen De Richter en De Werken afgesloten. Het waterschap zet hiervoor pompen in. De werkzaamheden starten om 15.00 uur en duren naar verwachting tot dinsdagavond.
Op dit moment is de Sasdijk afgesloten tussen de van Randwijcklaan en de Nieuweweg. Dit duurt naar verwachting tot aan het einde van de middag.
- Om 20.00 uur is de brandweer in Nieuwendijk nog steeds druk bezig met het wegpompen van het water. De omwonenden zijn er zeer content mee.

(Foto's Jacqueline Munnik (staat linksonder zelf op de foto): wateroverlast in Nieuwendijk)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.