vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Burgemeester Breuer geeft reactie op petitie zaak Potters

28 mei 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Burgemeester Carla Breuer heeft in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag gereageerd op het dossier Potters. Dit naar aanleiding van de eerder uitgebrachte petitie. Onderstaand wordt deze verklaring integraal geplaatst.

''Voor deze raadsvergadering heeft de plv voorzitter van de raad de petitie in ontvangst genomen die mij oproept in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de heer Potters.

Voordat ik iets over deze oproep zeg, zoals afgesproken met de fractievoorzitters, heeft het college er behoefte aan, het beeld dat in de media ontstaan is over de zaak Potters te corrigeren.

Enkele feiten:

De heer Potters heeft in 2011 strafontslag gehad wegens ernstig plichtsverzuim.
De afgelopen jaren heeft de heer Potters bij iedere processtap gebruik gemaakt van zijn recht om bezwaar of beroep aan te tekenen.
Dat heeft er in geresulteerd dat hij 4 keer bezwaar heeft gemaakt, een kort geding heeft aangespannen, een bodemprocedure heeft aangespannen en nu hoger beroep heeft aangetekend bij de Centrale Raad van Beroep.
Daarnaast heeft hij ook beroep aangetekend tegen de weigering van het U.W.V. om hem een WW-uitkering te verstrekken.
Het beeld dat wij als gemeente eindeloos aan het procederen zijn moet in die zin wel fors worden bijgesteld.
De heer Potters zorgt er iedere keer voor dat wij weer in een procedure verwikkeld worden, als gevolg van stappen die hij zet.Dat maakt dat dit proces van procederen, al jaren voort duurt.

De heer Potters mag uiteraard gebruik maken van zijn rechten en alle procedures doorlopen die hij wil doorlopen. Maar maak de gemeente dan a.u.b. dan geen verwijt over ‘kapotprocederen’!

Er wordt veel gesproken over het onrecht dat de heer Potters zou zijn aangedaan. Zonder op de inhoud in te gaan, wil ik daar toch het volgende over kwijt.
Het college van B&W van Werkendam is over gegaan tot strafontslag omdat er naar het oordeel van het college, gelet op het totale feitencomplex, sprake was van ernstig plichtsverzuim.
De President van de rechtbank heeft dat ontslag in stand gelaten en in de bodemprocedure heeft de rechtbank geoordeeld dat van de opgesomde verwijten er zes waren aan te merken als plichtsverzuim, waarvan twee als ernstig plichtsverzuim.
Eén van die feiten, het meermalen inbreken in het computersysteem van de gemeente, oftewel computervredebreuk, was zo ernstig dat dit feit afzonderlijk al voldoende was voor strafontslag, aldus het oordeel van de rechtbank.

De onafhankelijke rechter is het dus niet eens met de heer Potters dat er sprake is van onrecht, laat staan dat alle feiten van tafel geveegd zouden zijn.
In de strafzaak inzake computervredebreuk is door de officier van justitie geoordeeld dat de heer Potters zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk en kwalificeert dat als een ernstig strafbaar feit.
Die computervredebreuk vond notabene plaats in de periode dat wij als gemeente een integriteitsonderzoek naar het handelen van de heer Potters hadden lopen en waarvan hij op de hoogte was.
Omdat de heer Potters al strafontslag had gekregen, vond de officier het niet opportuun om tot verdere vervolging over te gaan en heeft de zaak om die reden geseponeerd.

Dan over de oproep om in gesprek te gaan. Het is goed om te weten dat het college, nog voordat het strafontslag een feit was, een poging heeft ondernomen om met de heer Potters in gesprek te komen over een oplossing.
Een vertegenwoordiger van de heer Potters heeft bij mij aangegeven dat daartoe de behoefte bij de heer Potters bestond.
Toen wij daarover in contact probeerden te komen, werd dat resoluut van de hand gewezen.
U kunt zich misschien voorstellen dat ik daarom wat voorzichtiger ben geworden.
Maar goed, nu is er opnieuw de vraag om in gesprek te komen, nu via een petitie.
Met deze petitie vragen de ondertekenaars mij in gesprek te gaan met de gemachtigden van de heer Potters.
Dat doe ik graag, want ook wat ons betreft laten we deze zaak zo snel mogelijk achter ons.

Ik kan u zeggen dat er al eerder contact is geweest met de heren Visser en Van den Berg, waarbij ik heb aangegeven wel een gesprek te willen maar dat alleen onder de voorwaarde dat er volledige geheimhouding wordt afgesproken.
Omdat de zaak nog bij de rechter ligt, wil ik uiterst zorgvuldig te werk gaan, dat mag u ook van mij verwachten.
Die zorgvuldigheid eist dat zaken in alle vertrouwelijkheid worden besproken om te voorkomen dat de informatie die dan over tafel gaat later in de rechtszaak een rol gaat spelen.
Dit zijn gebruikelijke voorwaarden die advocaten hanteren en die ook bij mediationzaken worden toegepast.
 
De voorwaarden van geheimhouding bleven echter punt van discussie waarbij het voor de heren zelfs niet bespreekbaar was om tot een gezamenlijke slotverklaring te komen zoals door onze juridisch adviseur voorgesteld.
Donderdag 15 mei jl. liet de heer Van den Berg per mail weten “We zijn het helaas totaal niet met elkaar eens en een gesprek onder deze voorwaarden zit er niet in”.

Als deze heren de voorwaarden ten aanzien van de geheimhouding nu wel accepteren, dan kan het gesprek op korte termijn plaatsvinden, de heren zijn van harte welkom, want nogmaals, ook de gemeente Werkendam wil graag een keer een punt zetten achter deze zaak.''

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.