donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Biesbosch MuseumEiland: een spannend avontuur in boeiend gebied

23 april 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Architect Marco Vermeulen presenteerde onlangs het ontwerp van het Biesbosch MuseumEiland aan de medewerkers en vrijwilligers van het museum. Iedereen was natuurlijk in grote lijnen bekend met het plan, maar de door hem gegeven toelichting ging meer in detail op het plan in.

De grootste uitdaging voor de architect was om van het Biesbosch MuseumEiland een gebouw en landschap te maken waar bezoekers kennismaken met de Biesbosch. Een bezoek aan het museum en het eiland vormt het vertrekpunt voor een verdere verkenning van de Biesbosch. Het gebouw wordt beter ingepast in de natuurlijke omgeving en de omgeving wordt ook binnen gelaten. Het nieuwe gedeelte aan de westzijde wordt zo open mogelijk, zodat het uitzicht biedt op het MuseumEiland. Het gebouw zal opgaan in het landschap, doordat tegen de huidige paviljoens een aarden wal wordt gelegd en de daken een grasdak krijgen. De vorm van het dak maakt dat je het museum herkent in het landschap. Het voegt zich, verschuilt zich, maar laat zich ook zien.

Spannend
De entree van het museum wordt donker en spannend, alsof de bezoekers een fort binnentreden. Ook de museumzalen worden donker zodat de collectie theatraal kan worden getoond. Mensen die alleen voor het bezoekerscentrum en het restaurant komen, worden straks niet alleen beloond met een kop koffie. Men krijgt ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Immers het museum ligt op + 4 meter NAP en hoger ten opzichte van het eiland, dit zorgt voor een spectaculair uitzicht. Het MuseumEiland is een cadeau. Het ligt er al, maar is overwoekerd en aan het zicht onttrokken. Op het eiland wordt een zoetwatergetijdenlandschap, op kleine schaal, ingericht. Hierdoor kan het museum het verhaal van de Biesbosch nog completer vertellen. Naast het museum wordt de Biesbosch Beleving gerealiseerd, waar grote en kleine bezoekers spelenderwijs kunnen leren over de waterhuishouding.

Duurzaam
De ver[nieuw]bouwing wordt zo duurzaam mogelijk gerealiseerd. Het grasdak en de aarden wallen isoleren het gebouw op de koude noordoostkant, terwijl de glazen pui aan de zuidwestzijde het gebouw openstelt en gebruik van passieve zonne-energie mogelijk maakt. Het gebouw heeft vloerverwarming en wordt nu met propaangas verwarmd. Onderzocht wordt of in plaats hiervan in de toekomst gebruik gemaakt kan worden van het water van de Noordwaard als warmtewisselaar en/of gebruik van biomassa uit de omgeving. Niet alleen de landschappelijke ligging maakt een bezoek aan het Biesbosch MuseumEiland straks speciaal. Het is bijzonder doordat het een streekmuseum is, maar gaat tegelijkertijd over grote onderwerpen als waterbeheer; in dit gebied zijn technieken van waterbeheer ontwikkeld vanuit lokale noodzaak. Deze kennis is over de hele wereld geëxporteerd. In de afgelopen 25 jaar is er veel aandacht en energie in het museum gestoken, dat is het unieke dat de bezoekers voelen. Die kwaliteit moet straks in en op het nieuwe Biesbosch MuseumEiland bewaard blijven.

Bij de foto: De beide bruggen die straks toegang moeten gaan geven tot het MuseumEiland en Lijnoorden beginnen nu duidelijk vorm te krijgen. Op 16 en 17 april zijn de liggers van de tweede brug geplaatst zodat nu de opbouw kan beginnen. De bedoeling is dat beide bruggen na de bouwvakvakantie geasfalteerd gaan worden. (Foto Biesbosch MuseumEiland.)

Lees meer over:

biesbosch museumeiland
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.