vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

ChristenUnie zetel Hermen Vreugdenhil naar Henrico Bassie

25 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen heeft de ChristenUnie voor het eerst drie zetels behaald. Dat houdt in, dat er ook een raadszetel bestemd is voor Hermen Vreugdenhil, de nummer twee van de ChristenUnie-lijst. Omdat hij echter nog wethouder in Aalburg is, mag hij wettelijk gezien zijn zetel niet innemen. Daarvoor komt de nummer vier van de lijst in aanmerking: Henrico Bassie

Komende donderdag zal, naast. Hennie Schermers en Wim Holster, daarom Henrico Bassie als raadslid voor de ChristenUnie beëdigd worden. Zijn raadslidmaatschap duurt in principe tot Aalburg een nieuw college heeft en het wethouderschap van Hermen Vreugdenhil daar tot een einde komt.

De Kieswet geeft aan, dat raadslidmaatschap en wethouderschap niet samen kunnen gaan. Er is wel een uitzondering gemaakt voor wethouders die in hun eigen gemeente tot raadslid gekozen worden, maar een dergelijke uitzondering is er (nog) niet voor wethouders uit een andere gemeente. Dit lijkt een hiaat in de regelgeving.
 
Afstaan
Als de coalitievorming in Werkendam rond is, wordt duidelijk of Hermen Vreugdenhil in Werkendam wethouder wordt. De ChristenUnie hoopt op een plek in het college voor dhr. Vreugdenhil. In dat geval blijft Bassie raadslid voor de ChristenUnie. Als Vreugdenhil geen wethouder wordt, zal Bassie zijn zetel aan Hermen Vreugdenhil afstaan.

Lees meer over:

Christenunie politiek
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.