vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Raad stemt opnieuw tegen verlegging Sleeuwijkse dijk

11 maart 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Tijdens de extra raadsvergadering gisteravond onderstreepte de volledige gemeenteraad nogmaals dat dijkteruglegging voor de Sleeuwijksedijk geen optie is. Het amendement geschreven op initiatief van de ChristenUnie (met steun van Lokaal Belang en PvdA) werd tijdens de avond ook ondertekend door het CDA en de SGP waarmee er een unaniem en krachtig nee klonk tegen de gevreesde plannen.

In het amendement geven de indieners aan dat de raad al eerder een inhoudelijke discussie heeft gevoerd over de dijkteruglegging en er toen al een raadsbrede motie is aangenomen waarin verwoord staat dat Werkendam niet zal instemmen met het afgraven van de Sleeuwijksedijk. Daarnaast moet het college in elke situatie waarin deze ontwikkeling ter sprake komt krachtig stelling nemen tegen de strategie van dijkverlegging dit is ook in lijn met het standpunt van de provincie.

Na 2030
Het amendement geeft aan dat een gebiedsgericht onderzoek zich moet richten op het zoeken naar alternatieve ruimte voor de rivier om de zogenaamde “wateropgaaf” van 11 cm bij Werkendam te compenseren. Ook geeft het amendement aan dat er geen ruimte is voor verder onderzoek naar dijkteruglegging. Dit geldt ook voor de periode na 2030.

Eerder gaf de ChristenUnie al aan alternatieve oplossingsvarianten te willen uitvoeren waardoor voorkomen kan worden dat het eeuwenoude dijklint afgegraven zal worden. Fractievoorzitter Hennie Schermers laat weten: “De bal licht nu in Den Haag, het signaal vanuit Werkendam is klip en klaar. Wij staan voor het behoud van onze dijk de historische bebouwing, kerk en begraafplaats!”

Ook de ChristenUnie Tweede Kamerfractie gaf tijdens een werkbezoek vorige maand al aan zich te zullen verzetten tegen eventuele dijkteruglegging.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.