woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

ChristenUnie Altena blij met behoud kleine scholen

3 februari 2014 (door WerkendamNet)

ALTENA - Lokale ChristenUnie politici in de regio zijn in hun nopjes met het nieuws dat - dankzij de langdurige inzet van hun partij - kleine scholen gered zijn.

De ChristenUnie (CU) heeft, met steun van de SGP, in de Tweede Kamer geregeld dat de kleinescholentoeslag blijft bestaan. De partij had grote zorgen over een advies van de Onderwijsraad om kleine scholen binnen vijf jaar massaal te laten sluiten. Meer dan 2.300 scholen hebben minder dan 145 leerlingen en ontvangen kleinescholentoeslag. De kabinetsplannen zorgden ervoor dat deze scholen in grote financiële problemen zouden komen en gedwongen fusies zouden moeten aangaan.

Er is ook vanuit de regio Altena druk uitgeoefend op het Kabinet tegen deze plannen, verschillende scholen in de reiodorpen zouden hun toeslag verliezen. Fractievoorzitter Wijnand van der Hoeven (CU Aalburg): “Ik ben zeer blij met dit resultaat, met name voor al die scholen die het betreft. Dit is van groot belang voor het onderwijs en voor de leefbaarheid van de gemeente.'
Raadslid Izak Koedoot (CU Woudrichem) voegt hier aan toe: “Dit hadden we nooit kunnen realiseren wanneer we als lokale ChristenUnie geen onderdeel waren van een landelijke partij. Dit onderstreep het belang van een partij zoals de ChristenUnie die zowel lokaal als landelijk actief is”.
De Werkendamse fractievoorzitter Hennie Schermers laat weten: “Dit resultaat is van groot belang voor het behoud van identiteitsgebonden onderwijs, ouders moet de mogelijkheid blijven behouden om te kunnen kiezen, bijvoorbeeld tussen een openbare of juist een christelijke school in de buurt.

Toeslag
Door het behoud van de kleinescholentoeslag blijven scholen met minder dan 145 leerlingen een financiële tegemoetkoming ontvangen. Mocht een schoolbestuur desondanks een vestiging vrijwillig sluiten, dan blijft de toeslag beschikbaar voor samenwerking in de regio. Christenunie: 'Het is belangrijk dat goed functionerende kleine scholen gewoon in stand kunnen blijven.'

Lees meer over:

Christenunie kleine scholen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.