vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Bruggen in De Noordwaard

8 juni 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In de Noordwaard komen 47 bruggen van verschillende types. De zes dijkbruggen met een overspanning van zo’n 125 meter zijn de grootste. Zij overspannen de doorstroomopeningen in de Bandijk en de Hilweg. De 25 kreekbruggen geven de boeren de mogelijkheid om bij hun vee en huis te kunnen komen. Dan zijn er aan de oostkant van de Noordwaard nog drie Steurgatbruggen, waarin bij hoogwater schotbalken geplaatst kunnen worden om daarmee de stroomrichting een beetje te helpen. Verder zijn er nog dertien plankiers, alleen geschikt voor voetgangers en fietsers.

Na de Sint Elisabethsvloed in 1421 was de Biesbosch een grillig landschap. Het bestond uit zandbanken, riet, poldertjes, kreken en bossen. Rijkswaterstaat probeert die structuur weer terug te halen en heeft de kaart van de Biesbosch van 1905 gebruikt als onderlegger voor de ontpoldering. Afwisselend water en land, maar dan heb je bruggen nodig om de toegankelijkheid te garanderen. Dat is vandaag de dag niet anders.

Fietsbrug
Een deel van de fietsbrug bij Maltha is verwijderd, zodat schepen ook langs die zijde bij de werkzaamheden kunnen komen.
Helaas is het dus nu niet meer mogelijk om het rondje door de Noordwaard te lopen of fietsen. Het Biesboschmuseum is nu alleen via de Bandijk en de Hilweg te bereiken. Deze situatie duurt tot eind 2015.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.