vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA: 'Werkendam moet sneller betalen'

31 mei 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In deze crisistijd is het voor veel bedrijven, met name in het Midden- en Kleinbedrijf, van levensbelang dat zij tijdig betaald krijgen voor hun leveranties en werkzaamheden.

Het CDA heeft uit ambtelijk verkregen informatie vastgestled dat  bijna één op de tien (= 9%) van de facturen die de gemeente  Werkendam binnen krijgt, niet binnen de afgesproken betalingstermijn wordt betaald. Het CDA vindt dit onacceptabel. Momenteel geldt een wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Wat het CDA betreft zou deze termijn van 30 dagen door de gemeente Werkendam best wel  naar beneden mogen worden bijgesteld. Woordvoerder Otto van Breugel: 'De gemeente Werkendam kan voor het op tijd of eerder betalen van de facturen in ieder geval zelf het goede voorbeeld geven.'  

Aanbesteding
Ook ziet de CDA-fractie het als een kans voor locale ondernemers om de werkgelegenheid te stimuleren en te behouden als de gemeente Werkendam "locale ondernemers" uitnodigt bij leveringen en aanbestedingen van werken in onze gemeente. De partij stelt op basis van deze informatie de volgende vragen aan het college:

  1. Kunt u uitleggen waarom bijna 1 op de 10 facturen niet op tijd wordt betaald.
  2. Kunt u aangeven over welk totaal bedrag dit gaat en hoeveel facturen het betreft.
  3. Uit de informatie is naar voren gekomen dat de  30 dagen termijn is gebaseerd op regelgeving (wet en/of Europese richtlijn). Het is toegestaan om hiervan af te wijken (korter dan 30 dagen).  Het CDA zou graag zien dat u zeker in deze crisistijd hiervan afwijkt. Kunt u aangeven of het mogelijk is en wat  de belemmeringen zijn om voortaan facturen binnen 14 dagen te voldoen.
  4. Bij werken beneden € 500.000 wordt een aantal lokale ondernemers uitgenodigd. Het nieuwe  Inkoopbeleid is  vastgesteld in de raad van 6 november 2012.  Kunt u al enige voortgang melden over dit besluit, bijvoorbeeld hoeveel locale ondernemers zijn hiervoor al uitgenodigd en  aan hoeveel "locale ondernemers"  heeft dit geleid tot een positief resultaat (gunning van het werk).
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.