woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Rijkswaterstaat plaatst nieuwe afvalcontainers voor scheepvaart

31 januari 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Rijkswaterstaat vervangt vanaf begin februari de inzamelcontainers in de scheepvaart. De open containers voor huisvuil, restafval en klein gevaarlijk afval worden vervangen door gesloten containers. Schippers moeten hun ecokaart van een chip met abonnement laten voorzien.

In de loop van 2013 kan alleen nog afval worden afgegeven als een abonnement is afgesloten bij de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB). Daarmee geeft Rijkswaterstaat invulling aan deel C van internationale Scheepsafvalstoffenverdrag, waarin is afgesproken dat het principe 'de vervuiler betaalt' ook geldt voor overig scheepsbedrijfsafval.

Wat betekent dit voor schippers?
De huidige inzamelstructuur - open rolcontainers langs de vaarweg en containers bij speciale depots aan de walzijde - is niet geschikt om te voldoen aan het principe 'de vervuiler betaalt'. Daarom komt er een gesloten systeem, waarbij toegang wordt verkregen met de bestaande ecokaart die al wordt gebruikt bij deel A.

Chip op ecokaart
De kaart wordt voorzien van een speciale chip en fungeert daarmee als sleutel. Ook op inzamelschepen zullen voortaan alleen restafvalstoffen en KGA ingenomen worden als de schipper een ecokaart heeft die voorzien is van een chip. Schippers moeten er zelf voor zorgen dat hun ecokaart wordt voorzien van een chip. Dit kunnen zij gratis doen bij de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB).

Het afsluiten van de containers voorkomt misbruik door particulieren van de walzijde en maakt het mogelijk om een abonnementsysteem in te voeren.

  • Voor de volledige informatie van Rijkswaterstaat klikt u hier...
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.