Alles over Werkendam...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jantjesplaat iets te vroeg onder water'
08jan 2013

Jantjesplaat iets te vroeg onder water

WERKENDAM - De aannemer heeft de werkzaamheden op de Jantjesplaat in de Brabantse Biesbosch nog niet afgerond, maar de voormalige landbouwpolder staat toch al blank. Een dijkdoorbraak in het zuidoosten van de polder gooit roet in het eten.

De Deeneplaatweg staat gedeeltelijk onder. Een shovel schraapt het slik van de weg en spoelt vervolgens met een bak water de boel schoon. Hier en daar komt het maaiveld weer boven. Bij diverse electriciteitshuisjes zijn medewerkers van Enexis in de weer. Op de verhoogde weg naast de Deeneplaatweg loopt boswachter Van der Neut Albert Rook van Biesboschaktief tegen het lijf. Hij heeft in de nacht van 30 op 31 december de boel onder zien lopen. 'De aannemer was in de zuidoosten van de polder bezig met de aanleg van een brug,' zegt Rook. 'Het buitenwater brak hier door de kade en zette in een mum van tijd de boel blank, inclusief de Deeneplaatweg. Het gat is inmiddels dichtgereden waardoor de waterstanden weer iets zijn gezakt. Ik ga maar eens kijken hoe het is met de stroomvoorziening van de Jantjeskeet.'

Vroeg
Het onderlopen van de Jantjesplaat is uiteindelijk wel de bedoeling maar nog niet in zo'n vroeg stadium. De aannemer dient immers formeel de boel nog op te leveren. 'Toch zijn er weer die van deze nieuwe situatie profiteren' lacht Rook uitgelaten. 'De ganzen, zwanen en eenden vinden het allemaal prima, want het miegelt van deze beesten.' De werkzaamheden in de Jantjesplaat maken onderdeel uit van de herinrichting van de Noordwaard, in het kader van Ruimte voor de Rivier. Er is zand in deze polder gewonnen om elders in de Noordwaard terpen aan te leggen, waar mensen die in dit gebied willen blijven wonen, een nieuw huis mogen bouwen. In de Jantjesplaat heeft de aannemer een krekenstelsel gegraven. Na afronding van de werkzaamheden worden de kaden officieel doorgeprikt, waardoor het gebied toegankelijk wordt voor kanovaarders en wandelaars.
(Boswachter Jacques van der Neut)Deel dit bericht met je vrienden!