Alles over Werkendam...

Column

Dossier ‘Milieustraat Hank’ (zaterdag 24 oktober 2020)

Afbeelding bij Column: Dossier ‘Milieustraat Hank’

De gemeenteraad is nog altijd in afwachting van het voorstel van het college van B&W, hoe zij de noodzakelijke harmonisatie vorm willen geven. In de tussentijd heeft Corona ervoor gezorgd dat de milieustraat in Hank al geruime tijd gesloten is. Velen vragen zich dan ook terecht af of hij ooit nog open gaat...

Naar aanleiding van mijn bericht hierover op Je komt uit Hank als.... (28-8), waarbij men vroeg: "Wat we als dorp konden doen” is een petitie opgestart. Deze is gelukkig veelvuldig ondertekend, waarmee het signaal vanuit het dorp aan de politiek duidelijk is: “Wij willen de milieustraat Hank behouden!”

Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat gekeken moet worden naar de kosten, deze zijn in de petitie helaas niet meegenomen. Het openhouden van drie milieustations moet immers ook betaald worden. (In Breda bijvoorbeeld betaalt men 313 euro afvalstoffenheffing, in de gemeente Altena 233 euro.).

Ook moet goed gekeken worden naar gemeenten met een vergelijkbare situatie, denk aan Molenlanden, Moerdijk en Zaltbommel... allemaal gemeenten met veel kleine kernen en een groot buitengebied. Hier betalen ze respectievelijk €296, €258 en €294 aan afvalstoffenheffing... EN zij hebben allemaal maar één milieustraat.

In de gemeente Altena doen we het dus zeker niet slecht! Getuige ook wijze waarop heel veel inwoners hun afval scheiden en daardoor de kosten laag kunnen houden, wat we dus ook terug zien in de (relatief) lage afvalstoffenheffing voor onze inwoners.

Zoals altijd gaat het dus om de centen, wat ook logisch is, want als de afbalstoffenheffing op het niveau van de eerder genoemde gemeenten getrokken wordt, betekent dit dat iedereen fors meer gaat betalen, óók de ouderen, en de mensen met kleine tuintjes en zij die eigenlijk nooit van de milieustraat gebruik maken...

Progressief Altena is duidelijk, wij willen dat we zoveel mogelijk grondstoffen gratis kunnen inleveren! Het liefst ook op zoveel mogelijk plaatsen in de gemeente. Of dat allemaal gecentreerd op (een of drie) milieustraten moet, dat is nog maar de vraag. Als gemeenteraad is dit voor ons nu nog even afwachten waar de wethouder (in november) mee komt.

Christian Alderliesten
Progressief Altena

Christian

Christian


Christian

Christian

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De column op Werkendam.Net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)