Alles over Werkendam...

Column

Bonaire van Brabant (woensdag 15 januari 2020)

Afbeelding bij Column: Bonaire van Brabant

Toen ik zondag door Werkendam wandelde vroeg ik mij af wat er mis is met het klimaat. Ik weet dat een Fins pubermeisje mij dat antwoord kan geven. Net als biologen en professoren. Maar wat doe ik verkeerd? Ik rij in benzineslurpers. Meestal met hoge toeren.
Ik laat ramen en deuren van mijn huis open. Barbecue en eet vlees, douche een half uur per dag. Ik maak minimaal één verre vliegreis per jaar stook gas met enkel glas. Ik heb lak aan zonnepanelen of windmolens en ben aangesloten bij een energiemaatschappij die zich daar niet mee bezig houdt. Dus wat doe ik fout? Moeten de ijskappen niet allang gesmolten zijn en het westen van het land onder water.

Ik probeer te helpen aan de toekomst. Waar de Merwede de Noordzee in vloeit. Werkendam met palmbomen. Altijd lekker weer door de opgewarmde aarde! Altena en de Bommelerwaard als het Bonaire van beneden de rivieren! Woudrichem als tropische bestemming. Duitsers die met kuilen de dijken komen ondergraven! Het klateren van euro’s in de zakken van Altena. Maar nu is het te koud voor de Duitsers en te nat voor palmbomen.

Om mijn toekomstbeeld tegen te houden belegd Altena, na de Altenatafels iets anders: klimaattafels! Bij de woorden denk ik aan een gezellige spelletjesavond. Monopoly, Catan en Risk worden tevoorschijn gehaald.

Uiteraard ligt het anders; bij de klimaattafels mogen burgers en ondernemers hun ideeën aandragen om Altena te “vergroenen”. Klimaatneutraal te maken, want de ambtenaren en politici zouden eens zelf met werkbare ideeën komen! Ze hopen dat plannen uit de bevolking zelf beter ontvangen worden door die bevolking.

Ik stel mij voor wat daar zit: mensen met ideeën over het klimaat, en denken dat Altena daar een rol in speelt. Die bovendien een hekel hebben aan het idee van Altena als het Brabantse Aruba. En na de tafels heft men het glas, doet men een plas en blijft het zoals het was. Want als Nederland op deze grote aarde al niets kan beginnen, wat kan Altena dan doen?

Bovendien luisteren Altenezen niet naar wat uit Almkerk komt; dat tonen de rellen in Veen wel aan. Een beter klimaat begint bij jezelf! Niet bij de klimaattafels!

Dion Bouman

Dion Bouman


Dion Bouman

Dion Bouman

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De column op Werkendam.Net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)