Alles over Werkendam...

Column

De Eigen Waarheid (woensdag 4 december 2019)

Afbeelding bij Column: De Eigen Waarheid


Dag Sinterklaasje! Dahag, dahag, dahag, zwarte Piet! Want laten we eerlijk wezen; ondanks het verzet de tegenstand en het getouwtrek, is er op een van deze twee kindervrienden een etnische zuivering bezig. Een genocide. En niet alleen de genocide van een van deze twee fantasiefiguren. Maar ook van de cultuur van Nederland, en de teloorgang van het leven en laten leven. Er wordt momenteel een Nederlands folkloristisch element op het altaar van de eigen waarheid geofferd.

Wanneer deze discussie voorbij is gaan we vrolijk door naar de volgende. En dat is wel de discussie over vuurwerk. Omwille van vele redenen en onderbuikgevoelens vinden steeds meer mensen dat vuurwerk niet meer mag worden afgestoken. Dat ene avondje aan het einde van het jaar zou funest zijn voor het milieu! De vuren van Pernis en olietankers op de Noordzee ten spijt. Honderd miljoen euro aan vuurpijlen hebben een desastreuzer effect op het milieu dan de chemische industrie en boeren bij elkaar! Wie had dat gedacht?

De honderddertig op de snelweg komt terug als we de pijlen laten liggen. Zo doen de groene partijen het in elk geval vermoeden. Maar er zijn nog meer redenen die er aan de haren en staarten bij worden gesleept. Zo zijn huisdieren er bang van! Maar een nog grotere drogreden ving ik een paar jaar geleden op; mensen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden verschuilen zich gillend onder tafel. Want blijkbaar vocht IS zich helemaal kapot met rotjes en gillende keukenmeiden: geen wonder dat het westen gewonnen heeft!

Er zijn inderdaad legitieme redenen om vuurwerk af te zweren. Het ís gevaarlijk, en zelfs dodelijk, bij verkeerd gebruik. Maar dat zijn auto’s, fietsen en zwembaden ook. We lijken langzaam maar zeker af te stevenen op een land van watjes. Een land met alleen maar mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Waar het plezier onder het mom van veiligheid, racisme en vervuiling wordt weggediscussieerd. Nu zijn er naast vuurwerkvrije zones ook zogenaamde vuurwerkblije zones. Maar ik ben bang dat het een kwestie van tijd is voor ook die worden geofferd op het altaar van de eigen waarheid.

Dion Bouman
(Columnist)

Dion Bouman

Dion Bouman


Dion Bouman

Dion Bouman

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De column op Werkendam.Net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)