Alles over Werkendam...

Column

David & Goliath (dinsdag 15 oktober 2019)

Afbeelding bij Column: David & Goliath

Ik ken een countrynummer genaamd: “They call me Hank”. Als een goed countrynummer betaamd gaat dit over een man die aan de grond zit. Ooit had hij een volledig leven met een vrouw en kind, maar nu heeft Hank enkel een verleden en geen toekomst. Het zou over de boeren kunnen gaan. Die getergd door jaren van het spelen van de zondebok naar Den Haag trokken. Boos dat zij van alles de schuld krijgen maar de luchtvaart, scheepvaart en chemische industrie niet aan banden worden gelegd met milieuregels.

En dat terwijl elke sector haar eigen duit in het zakje van de milieuvervuiling doet. Toch zijn juist de boeren zijn het kind van de rekening met onzinnige plannen als het halveren van de veestapel, en dus de inkomsten. Maar voor deze week is het lied van Hank het is ook een beetje het verhaal van onze lokale parel; Hank.

Al een aantal malen in een aantal maanden komt dit, normaal kalme, katholieke dorpje in het nieuws vanwege allerhande onheil. Eerst was het het brugje bij de Jannezand dat voor ophef zorgde. Daarna stalen bakken en latere bloembakken die in de fik gingen. Onlangs werden er Davidsterren en hakenkruizen op de komborden gekalkt. Een beeld van een losgeslagen jeugd? Is de mattenklopper verdwenen uit Hank? Of zit er meer achter?

Laten we wel wezen dat een katholieke enclave in deze gereformeerde streek altijd achtergesteld zal zijn. Dat hebben enkele beslissingen van de politiek en de gemeente Werkendam uit het verleden laten blijken. Het verzet van de Hankse jeugd tegen de gelatenheid van de volwassenen lijkt mij dan niet zo vreemd. Is het niet dat het Nazisme juist door onderdrukking kon groeien? Maar het kleine Hank staat als een eenzame David tegenover de Goliath van Altena. Een Altena die, Goliath gelijk, niet onverslaanbaar blijkt.

Voor de zomer sprak ik over OKÉ-FM uit dat het democratisch gerechtvaardigd was om deze zender de voorkeur te geven. Dat boven het, wellicht kwalitatief betere, A-FM. Helaas draaide de democratie zich om en spoog een fluim in het eigen gezicht. Nu wordt Altena terecht gewezen door het commissariaat van de media. Er is onvoldoende onderbouwd waarom A-FM de voorkeur kreeg boven OKÉ-FM. De puberende Goliath wordt teruggestuurd en moet het huiswerk beter doen.

Dit betekent niet dat de keuze van het commissariaat voor OKÉ is. Enkel dat de soap een nieuw vervolg krijgt. Maar vergeet niet dat Goliath uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in de in alle opzichten mindere, maar populairdere David. Zo sprak de Bijbel, en zo spreekt misschien dadelijk de geschiedenis van Altena.

Dion Bouman
Columnist

Dion Bouman

Dion Bouman


Dion Bouman

Dion Bouman

Zoveel hoofden, zoveel zinnen. De column op Werkendam.Net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)