Alles over Werkendam...

Column

Bibliotheken vervangen gemeentehuis? (woensdag 7 maart 2018)

Afbeelding bij Column: Bibliotheken vervangen gemeentehuis?

Progressief Altena is van meet af aan duidelijk geweest over de komst van een nieuw gemeentehuis: niet doen!  Niet alleen in links-liberale kring maar ook onder CDA-ers, SGP-ers, VVD-ers en lokalo’s ontmoet ik op straat veel sympathie voor dit idee. Naast financiele argumenten speelt nog een ander argument een rol. Zonder gemeentehuis worden ambtenaren en politici gedwongen om het  veld in te gaan. Hup naar buiten! Als gevolg van een nieuwe gemeente Altena zonder nieuw gemeentehuis worden ambtenaren, en politici, gedwongen om meer outgoing te werken en performen met als grote voordeel dat burgens hen vaker in hun naaste omgeving tegenkomen. Dit kan het begin van dialoog zijn die we nu zo node missen.

Bibliotheken kunnen dan een nieuwe taak krijgen door naast hun bestaande taken ook, en veel meer, te dienen als informatief buurtcentrum. Waar zou beter dan in de bliotheek, naast rijbewijzen en paspoorten uitdelen, al deze nieuwe informatietaken kunnen worden uitgeoefend.  Een bibliotheek die haar oude kerntaak, het bevorderen van het vrije verkeer van informatie, nieuw leven inblaast. Hier kunnen inwoners voortaan dan ook terecht voor:

.Het systeem van Open de Raad (Systeem waarin alle activteiten uit de gemeenteraadsvergadering van alle gemeenteraadsleden worden bijgehouden en publiek gesteld waardoor burgers te allen tijde kunnen controleren en alle raadsbewegingen volgen.)

.Wordt de burgerbegroting voorgelegd door het college (de gemeente legt de begroting voor aan de inwoners en gaat met hen in gesprek. Alles gebeurt transparant. Iedereen wordt uitgenodigd mee te denken. Zo leer je hoe je een begroting zo vertaalt dat iedereen hem snapt zonder te verdwalen. )

.Vinden verhitte debattten plaats met de schaduwburgerraden (gemeente nodigt regelmatig  (ad random )bewoners die met elkander een schaduwraaad vormen en met hun argumenten de op dat moment levende onderwerpen in de raad van een frisse second opinion voorzien.)

Eh, kan niet, bestaat niet. Met 8,3 miljoen in de achterzak moet waar nodig toch wel wat verbouwd kunnen worden aan de huidige bibliotheekaccommodaties!

Govert Lagrouw
Progressief Altena

CeeJee

CeeJee


CeeJee

CeeJee


Zoveel hoofden, zoveel zinnen.  De column op Werkendam.net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

De meningen hoeven niet noodzakelijkerwijs te sporen met die van de redactie.