donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vijf medailles voor Biesboschzwemmers

6 juni 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM -  Het programma voor de laatste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2016 (#BZK2016) bestond uit 50 vlinder- en schoolslag, 100 rug- en vrije slag, 200 school- en vrije slag en 400 wisselslag. Op al deze nummers was er deelname door de drie zwemmers van de Biesboschzwemmers. Leendert Paans, Tom Kruis en Sanne van de Pol hebben zich van hun goede kant laten zien getuige de zeven persoonlijke records en een limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen.

De dag begon met de 400 wisselslag. Tom liet een hele goede race zien en wist zich met 10 seconden te verbeteren. Tot de vrije slag zag het er zelfs naar uit dat hij op het podium kon komen, maar uiteindelijk werd hij vierde. Voor Leendert was er wel een zilveren medaille al was hij deze even kwijt. Volgens een tijdwaarnemer zou Leendert op zijn buik hebben afgezet bij de rugslag en bij navraag bij de scheidsrechter werd dit teruggedraaid. Voor Leendert maakte het niet veel uit, want hij is verre van tevreden met zijn race.

Op de 100 vrije slag revancheerde Leendert zich voor zijn slechte 400 ‘wissel’. Met een snelle opening en een ijzersterk slotstuk zwom hij naar een tijd van 1.00.31 en dit is 0,02 seconden onder de limiet voor de ‘Nederlandse’. Daarnaast wist hij op de finish beslag te leggen op het zilver met een verschil van acht honderdsten. Tom was daarentegen niet tevreden met zijn race. Hij bleef op een kleine seconde van zijn beste tijd steken.

Ongeveer een half uur later stond Tom opnieuw op het startblok, nu alleen voor de 200 schoolslag. Tom kon goed mee in de strijd om de snelle tijden en hij wist zijn persoonlijke record met drie seconden aan te scherpen. Uiteindelijk was dit goed voor een vijfde plaats. Dit deerde Tom absoluut niets, hij was zeer tevreden met zijn eindtijd.

Na de 200 schoolslag stond voor de meisjes de schoolslag sprint op het programma. Alleen Sanne kwam aan de start namens de Biesboschzwemmers en zij deed dit met verve. In een rechtstreeks duel met haar leeftijdsgenoten wist ze tot de finish in de buurt van het goud te blijven. Uiteindelijk was het brons, maar belangrijker nog was de verbetering van haar persoonlijke record. Sanne bleef voor het eerst binnen de 36 seconden met een honderdste.

Voor de pauze mochten Tom en Leendert nog één keer te water, nu op de 100 rugslag. Voor Leendert was er opnieuw een bronzen medaille met een tijd die 0,02 seconden langzamer is dan zijn persoonlijke record. Bijna was het zilver want het verschil met zilver was 0,04 seconden. Voor Tom was de rugslag niet zijn meest leuke race. Hij merkte nog de vermoeidheid van de voorgaande twee races, maar toch was er een verbetering van zijn persoonlijke record.

Voor Sanne was de 200 vrije slag eigenlijk te veel van het goede. De laatste twee weken had ze slechts één keer kunnen trainen en dat merkte ze op dit nummer. Sanne begon goed, maar zeker de laatste 50 meter waren erg zwaar.

Het kampioenschap werd afgesloten door Tom en Leendert. Voor beide de 13e! start gerekend over de beide weekenden en ze wisten allebei zich nog één keer op te laden tot grote hoogte. Op de 50 vlinderslag wisten beide jongens hun persoonlijke records te verpulveren. Eerst was het Leendert die de vlinderslag sprint binnen de 30 seconden wist af te leggen. Hij liet een tijd van 29.99 noteren op het scorebord. Tom zag dit en vond dat hij niet achter kon blijven en dit gebeurde ook niet. Voor het eerst dit kampioenschap ging de onderwater fase goed en daardoor wist Tom mee te gaan met zijn leeftijdsgenoten. Op het scorebord kwam een tijd te staan van 29.62 en dit was goed voor een zevende plaats.

De laatste dag leverde dus twee zilveren en drie bronzen medailles op en daarnaast nog diverse verbeteringen van persoonlijke records en in de top tien aller tijden. Voor Leendert is het seizoen nog niet ten einde want hij heeft zich geplaatst op de 100, 400 en 1500 vrije slag en hij mag dankzij de reglementen ook starten op de 200 vrije slag tijdens de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen 2016 in Dordrecht van 16 tot en 19 juni. (Biesboschzwemmers)