zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Politiek roept op tot spoedig herstel Iris' Vlinderpad

21 februari 2018 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Het Iris Vlinderpad ligt er anderhalf jaar na de aanleg 'allerbelabberdst' bij. Aldus Progressief Altena (PA) en ChristenUnie die de gemeente oproepen het fietspad op zo snel mogelijk te herstellen. “Voor ons komt dit helaas niet als verrassing. Bij de bespreking in 2014 is al voorspeld dat dit zou gebeuren wanneer het college vasthield aan de toepassing van een halfverharding in plaats van volwaardig asfalt”, aldus Christian Alderliesten (PA). Beide partijen vragen de gemeenten om zo snel mogelijk het fietspad te herstellen en te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het aanbrengen van een volwaardige asfaltverharding.

“Wij willen voorkomen dat scholieren door de slechte onderhoudsstaat weer over de Roef moeten gaan fietsen en daar geconfronteerd worden met voorbij razend sluipverkeer dat de files op de A27 probeert te ontlopen. Precies de reden waarom iedereen zo voor de aanleg van het Iris'' Vlinderpad gepleit heeft”, aldus Hermen Vreugdenhil. “De vorige wethouder heeft zich persoonlijk garant gesteld voor de kwaliteit van het fietspad dat er zeker zo goed bij zal blijven liggen als de asfaltweg. Wij houden de gemeente aan die afspraak,” vult Alderliesten aan.

Verrassing
De slechte staat van het Irispad komt voor Progressief Altena en de ChristenUnie niet als verrassing. Bij de bespreking in 2014 werd voorspeld dat dit zou gebeuren wanneer het college zou vasthouden aan halfverharding in plaats van volwaardig asfalt. Alderliesten: 'De bedoelde besparing zou in onze ogen als gevolg van het noodzakelijke intensieve onderhoud in combinatie met de bodemgesteldheid en de selectieve belasting juist leiden tot een grote kostenpost.' 

Geschiedenis
In december 2014 werd in de commissie Grond het voorstel tot het aanleggen van het fietspad langs de Roef besproken. Zo zou het voor scholieren op weg naar het Altena College en de Schans mogelijk zijn de racebaan, die de Roef is, te mijden. Het duurde tot juni 2016 voor het fietspad feestelijk geopend kon worden.

“De vorige wethouder (Wim de Jong - red.) heeft zich persoonlijk garant gesteld voor de kwaliteit van het fietspad dat er zeker zo goed bij zal blijven liggen als de asfaltweg. Wij houden de gemeente aan die afspraak,” aldus Alderliesten. Desondanks dat deze wethouder inmiddels is vertrokken, stellen de partijen, in de geest van bestuurlijke continuïteit, van het college het volgende vragen:

1. Is het college het met ons eens dat het fietspad nu niet voldoet aan de eisen die de raad heeft gesteld voor de kwaliteit van het fietspad?
2. Meent het college met ons dat er weer een gevaarlijke situatie is ontstaan die zo spoedig mogelijk aangepakt dient te worden?
3. Vindt het college met ons dat de keuze van indertijd om te kiezen voor halfverharding niet de juiste was?
4. Is het college bereid om op korte termijn het fietspad te herstellen zodat het voldoet aan de kwaliteitseisen zoals door de raad gesteld?
5. Kan het college in beeld brengen wat de kosten zijn voor het aanbrengen van een volwaardige asfaltverharding en aangeven of daar voldoende budget voor is?

Landelijke ligging
Een deel van het pad werd gebruikt als bouwweg voor Landgoed Kraaiveld. Door het zware werkverkeer ontstonden gaten in de weg. De gemeente Woudrichem gaf eerder aan dit deel van het Iris' Vlinderpad op te knappen. In een reactie schreef men: 'Het overige deel van het fietspad is in goede staat. We gaan het fietspad niet asfalteren. Het materiaal van het pad - gralux - heeft een natuurlijke uitstraling die past bij het recreatieve gebruik en de landelijke ligging. Sommige fietsers zouden graag verlichting zien op het fietspad. Maar in het buitengebied is dat niet de bedoeling. Nu de bouwweg weer wordt opgeknapt, hopen we dat iedereen blijft genieten van het recreatieve fietspad door de weilanden.'

Iris
Het Iris' Vlinderpad is een fietspad langs het Liniepad, tussen de Sleeuwijkse Waterlinie en Woudrichem (Oudendijk). Het pad werd vernoemd naar de 8-jarige iris die door een ongeval op de Roef om het leven kwam. Zij werd in januari 2011 geschept door een achteropkomende auto.

Lees meer over:

progressief altena Irispad
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.