vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

De Nieuwe Biesbosch, schitterend boek over uniek gebied

19 september 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De Nieuwe Biesbosch. Van polderland naar waterland. Dat is de titel van een nieuw boek dat deze week uitkomt. ‘De Nieuwe Biesbosch’ is een schitterend kijk- en leesboek voor liefhebbers van natuur & landschap.

In de afgelopen eeuwen werd de Biesbosch langzaam polderland. Nu krijgen de rivieren weer de ruimte en mag de natuur haar gang gaan. ‘De Nieuwe Biesbosch’ is een  schitterend eerbetoon aan een uniek stuk herstellende rivierdelta waar iconen als de bever, de vis- en de zeearend inmiddels hun draai hebben gevonden. Biddende visarenden hangen boven meanderende geulen en de majestueuze zeearend verjaagt een groep ganzen. Bevers bouwen aan hun burchten en het is wachten op de terugkeer van de otter en de steur. Boswachter Thomas van der Es is al zijn hele leven verliefd op de Biesbosch en deelt zijn kennis, passie en ervaringen in aanstekelijke teksten. Stef den Ridder maakte er prachtige illustraties bij. Heel speciaal: in het boek is ook het geurspoor van de bever verwerkt.

Rivierdelta
‘De Nieuwe Biesbosch’ is een prachtig boek over een uniek stuk herstellende rivierdelta en over de toekomst van dit bijzondere gebied. In het boek brengen Van der Es en Den Ridder mooi in beeld hoe alles in dit gebied met elkaar samenhangt.

Omdat het getijdenverschil is teruggebracht is er minder stroming en het water helderder. Hierdoor worden vissen beter gezien door bijvoorbeeld futen en ijsvogels. Het zonlicht kan de bodem bereiken en dat is weer goed voor de groei van waterplanten. Waardoor jonge vissen een goede schuilplaats hebben en libellen er hun eitjes op kunnen afzetten.

,,Het blijft een fantastisch sprookje, wat zich hier allemaal afspeelt. Een sprookje dat nooit eindigt, want het ontwikkelen van de Biesbosch stopt nooit.' Aldus Thomas van der Es.

Geurspoor
Speciaal is dat in het boek ook een geurspoor van de bever is verwerkt. Wie goed snuffelt zal de geur van bevergeil ruiken. “Bevergeil is een geurspoor dat bevers achterlaten bij tunneltjes en doorgangen waar ze veel gebruik van maken”, vertelt Thomas van der Es. “Als je met je nagel krabt bij het plaatje van een bever in het boek, ruik je bevergeil.” De geur van bevergeil laat zich volgens de boswachter het best omschrijven als een combinatie van schoensmeer en een ziekenhuislucht.

‘De Nieuwe Biesbosch’ wordt op donderdag 21 september vanaf 15.15 uur in het Biesboschmuseum, Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, 4251 MT Werkendam gepresenteerd. Belangstellenden kunnen  zich (gratis) aanmelden via info@knnvuitgeverij.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.