vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Generaal Pardon! verovert Altena met verrassend improvisatietheater

17 februari 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De improvisatiegroep Generaal Pardon! beleefde gisteravond een verrassende première in De Ontmoeting. Aan de Hoogstraat zette de achtkoppige groep, voor een volle zaal, een theaterprestatie neer van allure. Generaal Pardon! creëerde daarmee zonder pardon een regionaal podium voor deze creatieve vorm van theatermaken. Het publiek genoot, floot en klapte de handen spreekwoordelijk stuk.  

De korte, snelle, vaak verassende en met humor doorspekte scènes waren nagenoeg allemaal gebaseerd op spontane inbreng vanuit het publiek. Daar lag dan ook direct de uitdaging. Op basis van wisselende locaties ('abattoir'), relaties ('buurman en buurvrouw') en emoties ('depressief') werden de scènes ter plekke bedacht en uitgespeeld. Wat de tot de nok toe gevulde zaal te zien kreeg was een professioneel presterend amateurgezelschap dat de scènes in hoog tempo afwerkte met gevoel voor finesse, diepgang en scherpzinnigheid. Maar de uitdaging kon nóg groter. In de korte pauze noteerde het publiek hele en halve zinnen. Zonder deze te kennen, werden de teksten door het gezelschap spitsvondig in de scènes verwerkt. Met zichtbaar - en hoorbaar - plezier. Ook dat bleek een kracht.

Maïstro
De avond was feitelijk een zogenaamde 'battle'. Generaal Pardon! streed onderling om de hoogste eer die werd gegeven door het publiek op basis van applaus, gejoel en/of gefluit. Hoe luider, hoe beter. De scènes bleken nagenoeg allemaal goed voor 5 punten: de maximale score. Lida Hagenaars (middenfoto links) sleepte nipt de overwinning naar zich toe. Zij werd de Maïstro. De andere zeven spelers deelden samen de tweede plek.

Hagenaars na afloop: 'In een bomvolle Ontmoeting speelden wij met volle energie. Wat een geweldige ambiance, wat een geweldig enthousiast publiek! Wij waren benieuwd of in onze regio improvisatietheater gewaardeerd zou worden. Nou... de meeste bezoekers vertelden na afloop dat ze fan waren geworden en vroegen wanneer we wéér spelen! Als het aan ons ligt heel snel!'

Toetsenist
De groep wordt gecoacht door Veerle Brans. Zij presenteerde de avond ook op geheel eigen wijze. De avond werd muzikaal begeleid door Marco van Duuren. De toetsenist wist op smaakvolle wijze de melodiën, de geluiden en de deunen te combineren met het spontane acteerwerk. Ook voor hem was het dus één en al improvisatie. Het bleek een gouden combinatie.

(Foto's Werkendam.Net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.