vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Rijkswaterstaat inspecteert 6144 klinknagels Merwedebrug

20 oktober 2016 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Niet voor iedereen zichtbaar, maar aan de Merwedeburg wordt al volop gewerkt. Onder en bij de Merwedebrug voeren vier ploegen van twee man inspecties uit aan de oeververbinding die momenteel veel verkeershinder veroorzaakt.

De teams controleren ruim zesduizend klinknagels die de Merwedebrug rijk is. De ene inspecteur scant de klinknagels, de ander analyseert en controleert de data.

De relatief nieuwe techniek die Rijkswaterstaat hierbij gebruikt, is vergelijkbaar met een echo bij de verloskundige. Rijkswaterstaat laat weten: 'We gebruiken apparatuur die hoogfrequente signalen uitstraalt en zoeken naar haarscheurtjes in de plaat onder de kop van de klinknagels. Deze scheurtjes zitten niet aan het oppervlak en zijn daarom met het blote oog niet te zien.

Zo werken de teams gestaag voort. 'Aankomende vrijdag hebben we 6144 klinknagels geïnspecteerd. De onderzoeksresultaten verwachten we volgende week.'

Herstel
In de tussentijd vinden de voorbereidingen plaats voor de aamgekondigde herstelwerkzaamheden. Deze starten zo mogelijk al dit weekend. Het gaat daarbij om de bouw van steigers die nodig zijn om de werkzaamheden voor versterking van de brug te kunnen uitvoeren. Er is gekozen voor een uitvoeringsmethode waarbij een steiger over de hele lengte onder de brug wordt aangebracht. Deze steiger hangt niet lager dan de kokers waarin nu ook al gewerkt wordt om de inspecties uit te voeren. Per te verstevigen plek wordt vervolgens een kleinere steiger gebouwd die in een dag op- en afgebouwd kan worden. Vanuit veiligheidsoogpunt zal geen scheepvaartverkeer worden toegestaan onder de boog waaraan op dat moment wordt gewerkt. Er wordt onder één boog op diverse plekken tegelijk gewerkt.

Op basis van de nu bekende planning en beschikbare gegevens zijn eind november/begin december de meest kritische plekken aangepakt, zodat het zware verkeer vanaf dat moment weer veilig over de brug kan. Daarna wordt het overige werk verder afgerond.

(Foto's Rijkswaterstaat)

Lees meer over:

rijkswaterstaat Merwedebrug a27
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.