vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Merwedebrug: Rijkswaterstaat gaat versneld aan de gang, files blijven

18 oktober 2016 (door WerkendamNet)

REGIO - Rijkswaterstaat geeft een persbericht uit naar aanleiding van eerdere berichtgeving vandaag dat de Merwedebrug versneld wordt gerepareerd. Tot het moment van vrijgeven uiterlijk begin december zullen weggebruikers tot dan nog rekening moeten houden met forse vertraging op de A27 bij Gorinchem. Aan beide zijden van de Merwedebrug is overdag één rijstrook van de A27 afgesloten waardoor er één rijstrook overblijft waar het verkeer over wordt geleid. Op die manier kunnen vrachtwagens en bussen er eenvoudig tussenuit worden gehaald en van de weg geleid.

Op basis van de nu bekende planning en beschikbare gegevens zijn eind november/begin december de meest kritische plekken aangepakt zodat het zware verkeer vanaf dat moment weer veilig over de brug kan. Daarna wordt het overige werk verder afgerond.

Werkzaamheden
Het inspectieonderzoek wordt eind deze week afgerond, waarna Rijkswaterstaat eind volgende week over een analyse en totaalbeeld beschikt. In de tussentijd vinden de voorbereidingen plaats voor de herstelwerkzaamheden. De werkzaamheden starten zo mogelijk al dit weekend. Het gaat
daarbij om de bouw van steigers die nodig zijn om de werkzaamheden voor versterking van de brug te kunnen uitvoeren. Er is gekozen voor een uitvoeringsmethode waarbij een steiger over de hele lengte onder de brug wordt aangebracht. Deze steiger hangt niet lager dan de kokers waarin nu ook al gewerkt wordt om de inspecties uit te voeren. Per te verstevigen plek wordt vervolgens een kleinere steiger gebouwd die in een dag op- en afgebouwd kan worden. Vanuit veiligheidsoogpunt zal geen scheepvaartverkeer worden toegestaan onder de boog waaraan op dat moment wordt gewerkt. Er wordt onder één boog op diverse plekken tegelijk gewerkt. Tijdens het herstel van de brug zal de onderdoorvaart van één van de twee bogen beschikbaar blijven. Vaarweggebruikers worden hierover geïnformeerd via de gebruikelijke kanalen, waaronder www.vaarweginformatie.nl

Verkeershinder
’s Avonds en ’s nachts (tussen 21.00 – 05.00 uur) zijn in verband met de veiligheid van de verkeersregelaars beide rijstroken dicht en wordt al het verkeer bij afritten Avelingen en Nieuwendijk van de A27 afgeleid. Beneden aan de afrit staan verkeersregelaars die de vrachtwagens/bussen vervolgens naar de omleidingsroute leiden. Automobilisten mogen via de oprit de snelweg weer op, richting de Merwedebrug.

Rijkswaterstaat doet er alles aan om vrachtverkeer en bussen tijdig via borden boven en langs de snelweg en via tekstkarren te informeren over de afsluiting van de Merwedebrug en de omleidingsroutes die gevolgd moeten worden. Verkeer dat de brug niet op mag, moet omrijden via de A2, A59/A2, A15 en A16. Ook op deze omleidingsroutes zal het drukker zijn dan gebruikelijk.

Rijkswaterstaat zoekt samen met de politie en omgeving naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren zodat er minder hinder is voor het dagelijkse verkeer. Bij grote grensovergangen, zoals Hazeldonk A16 en Zevenaar A12, worden chauffeurs via tekstkarren in verschillende talen gewezen op de afsluiting van de Merwedebrug en de omleidingsroute. Ook is een flyer met informatie in diverse talen voor de chauffeurs gemaakt en verspreid.

Project verbreding A27 Houten – Hooipolder
De A27 tussen Houten en Hooipolder wordt verbreed om de doorstroming te verbeteren en om de files en het sluipverkeer in de regio te beperken. Planning is nu dat het project start in 2019 en in 2023/2025 gereed is. De renovatie van de Merwedebrug is onderdeel van dit project. De plannen voorzien in een extra brug naast de huidige voor het verkeer in zuidelijke richting. Het traject tussen knooppunt Hooipolder en Houten krijgt 3 rijstroken. Tussen Werkendam en Scheiwijk gaat het om reguliere rijstroken en op de rest van het traject komt een spitsstrook. Tussen Houten en Everdingen en tussen Scheiwijk en Werkendam komen 4 reguliere rijstroken. De andere delen van het traject krijgen 3 rijstroken, waarvan 1 spitsstrook.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.