zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Waterschap geeft voorrang aan bescherming tegen overstroming

28 november 2015 (door WerkendamNet)

REGIO - Het bestuur van Waterschap Rivierenland heeft voor de komende vijf jaar het Waterbeheerprogramma vastgesteld. Met dit programma blijft het waterschap zich inspannen om het rivierengebied veilig te houden tegen overstromingen, om voldoende en schoon water te hebben en om het afvalwater effectief te zuiveren. In het waterbeheerprogramma staat bescherming tegen overstromingen voorop

 In de komende jaren zullen veel dijkverbeteringen in het rivierengebied plaatsvinden. Daarbij houdt het waterschap rekening met nieuwe normen voor waterveiligheid en met de belangen van de omgeving. Dijkverbeteringen worden op veel plaatsen innovatief uitgevoerd. Hierdoor kan het waterschap de overlast voor de omgeving beperken en efficiënter werken.
Rioolwater is niet langer alleen maar afvalwater; het is ook een bron van nuttige energie en grondstoffen. In het waterbeheerprogramma neemt het waterschap zich voor steeds meer technieken toe te passen om grondstoffen en energie terug te winnen uit het afvalwater.

Klimaatbestendig watersysteem
Het waterschap is verantwoordelijk voor voldoende en schoon water in het hele watersysteem. Het waterbeheerprogramma biedt ook ruimte om in te spelen op ontwikkelingen om ons heen. Zo loopt er op dit moment nog een onderzoek naar de wateroverlast die eind augustus na extreme neerslag is opgetreden op diverse plaatsen in het rivierengebied, vooral in Hardinxveld-Giessendam, Vuren, Woudrichem, Werkendam en het landelijke gebied van Heusden en Altena. Medewerkers en bestuurders van het waterschap voeren daarover gesprekken met inwoners, agrariërs en gemeenten. De onderzoeken en gesprekken zijn gericht op het inventariseren van maatregelen die overlast bij een vergelijkbare bui kunnen beperken. Dit klimaatbestendig maken van het watersysteem is een van de aandachtspunten in het beheerprogramma.
Inspraak

In het voorjaar van 2015 heeft het ontwerp van het waterbeheerprogramma ter inzage gelegen. Het waterschap heeft toen 38 inspraakreacties ontvangen, vooral van belangenorganisaties. Dit is aanleiding geweest om het programma op een aantal punten aan te passen. De meeste inspraakreacties gaan over watersysteemmaatregelen. Er wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor haalbare doelen voor waterkwaliteit en voor maatregelen tegen wateroverlast.

(Archieffoto)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.