vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

CDA: vragen stellen over snelheid A27

9 november 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - CDA Werkendam zegt 'blij' te zijn met de duidelijkheid rond de aanpak van de A27. Er komt immers een tweede brug over de Merwede met regulier vier rijstroken (met vluchtstrook) richting het zuiden en over de bestaande Merwedebrug komen drie reguliere rijstroken (met vluchtstrook) voor het verkeer richting het noorden. 'Verbaasd' is de partij over de voorgenomen snelheidsverhoging naar 130 km/u.

Ook minder blij is de partij over het toepassen van spitsstroken die zijn voorzien tussen aansluiting Sleeuwijk en de Keizersveersebrug en tussen knooppunt Everdingen en verzorgingsplaats Scheiwijk. De reden is dat vanuit het Rijk onvoldoende budget om voor beide delen van de A27 een derde rijstrook in beide richtingen aan te leggen. Een spitstrook zal tevens ook nadelige gevolgen hebben voor de uitstoot van fijnstof en geluid. Verbaasd is de partij over de voorgenomen snelheidsverhoging op de A27.

Fijnstof
Al in 2011 heeft het CDA aan het college de maximale aandacht gevraagd voor de aanpak van fijnstof en geluid op de A27. In de jaren 60 is de A27 aangelegd. Het verkeer erop is enorm toegenomen per dag passeren  meer dan 100.000 auto’s onze dorpen. Een aantal geluidsschermen zijn geplaatst maar over de aanpak van fijnstof wordt nooit gesproken. Dat fijnstof gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn, blijkt uit vele publicaties. Het veroorzaakt, vooral op langere termijn, problemen die nog niet volledig te overzien zijn.
Wel is bekend dat per jaar ongeveer 18.000 Nederlanders tien jaar eerder sterven doordat ze structureel blootgesteld zijn aan roetdeeltjes en andere vuile stoffen in de lucht. De belangrijkste rede, waarom we van fijnstof niet wakker liggen, is de ongrijpbaarheid. De meeste inwoners uit Hank en Nieuwendijk en ook Sleeuwijk zien het wel aan hun vieze ramen maar de meeste inwoner zien het niet en horen het niet .
                                                                                       
De milieueffect rapportage (MER) wordt eind van dit jaar in ter inzage gelegd en dat is het moment dat ook de inwoners zienswijzen kunnen indienen. Alles ter bevordering van onze gezondheid en het milieu.

Verbazing
De partij laat verder weten: 'Tot onze verbazing is, door het Kabinet besloten, om de maximum snelheid op de A27 vanaf de Tol langs onze dorpen, Nieuwendijk en Hank, 130 km/u te gaan rijden met woning zeer dichtbij de A27 . Meer dan 100.000 auto rijden langs onze dorpen. Metingen hebben aangetoond dat voor bijvoorbeeld een  dieselauto de uitstoot fijnstof enorm toeneemt wanneer je van 100 km/u naar 120 km/u gaat!
Bij de invoering van 130 km/u zal de overlast van geluid en zeker fijnstof, voor onze inwoners  bij een nog hogere snelheid alleen maar toe gaan nemen. Het lijkt er sterk op dat weer geen rekening gehouden met onze inwoners die nu al heel veel overlast ervaren van geluid en fijnstof.'

Het CDA stelt daarom de volgende vragen aan het college van BenW:

1.    Kunt u aangeven als College wat u vindt van het besluit?
2.    Hoe bent u betrokken in  de besluitvorming om 130 km/u te gaan rijden op de A27 en wat hebt u eraan gedaan of wat gaat u ermee doen?
3.    Kun u aangeven wat de gevolgen, met betrekking tot fijnstof en geluid ,zijn voor onze inwoners met de invoering van 130 km/u op de A27?
4.    Heeft dit besluit gevolgen voor het onderzoek van de MER en kan dit leiden tot vertraging aanpak A27.

Lees meer over:

snelheid cda a27
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.