zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

CDA stuurt brandbrief aan bestuurders Waterschap

2 oktober 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - CDA Werkendam wil spijkers met koppen. Er is water genoeg gevallen in de regio dat voor teveel overlast heeft gezotgd. De Christen Democraten willen nu actie. Om dat kracht bij te zetten stuurden zij een brandbrief aan de bestuurders van het Waterschap die nu 'maar eens moeten gaan luisteren.'

Op 28 juli 2014 viel in de Gemeente Werkendam en regenbui van 138 mm. Vorige maand een regenbui van 90 mm. De gevolgen zijn u bekend. Heel veel inwoners hebben voor de tweede keer schade. Voor de tweede keer worden door onze inwoners  parketvloeren, wasmachines, koelkasten  en diepvriezers vervangen. Onze agrariërs hebben voor tientallen miljoenen schade. Nog hardwerkend om de schade te kunnen inlopen van vorig jaar 28 juli trof hen de hevige regenval hen weer. Resultaat enorme schade. Nog steeds zitten de boeren in spanning wat de oogst hen zal opleveren. Gemiddeld gaan de agrariërs ervan uit dat ze EUR 80.000-100.000 schade hebben dit jaar .

Op 21 september sprak  Heemraad Bassa met de gemeenteraad van Werkendam over de wateroverlast. Wij stelden zijn aanwezigheid en de snelle beantwoording door het waterschap op de vragen van de raadsfracties zeer op prijs.

De CDA-fractie heeft Heemraad Bassa een algemene vraag gesteld die ook enorm leeft onder alle agrariërs Wat heeft het waterschap geleerd van 28 juli 2014. Als wij daar een antwoord op krijgen dat er geprobeerd is voor te malen en dat de sloten twee keer zijn gemaaid dan moeten we helaas de conclusie trekken dat er nog niet veel  geleerd is van de wateroverlast op 28 juli 2014.

Overleg met de boeren
Een aantal enthousiaste boeren ondernamen een poging na de wateroverlast van 28 juli 2014 om voorstellen ter verbetering met het Waterschap te bespreken. Deze werden in eerste instantie allemaal naar de prullenbak verwezen. De boeren hielden vol. Op 15 juli 2015 (bijna een jaar later) van dit jaar is er toch een eerste overleg geweest. De vraag die wij hebben waarom heeft dit een jaar moeten duren?

Toch is de vergadering van 15 juli met het Waterschap en de boeren de eerste stap in de goede richting. Waterschapsbestuurders u moet nu maar eens echt gaan luisteren naar de deskundigen in het veld. Dat zijn onze boeren die precies weten wat goed is voor hun land , vee en het water.

Daarom willen wij u als bestuurders oproepen voor het volgende;

Samen als waterschap optrekken met de boeren is een pre. Het Waterschap moet niet een ivoren toren zijn in Tiel die niet te bereiken is. Werk daaraan!   U als bestuurders moeten zich veel meer verdiepen in de boeren en altijd  bereikbaar zijn en hun ideeën omarmen en niet direct afwijzen maar een luisterende oor hebben.  Zoek elkaar regelmatig op en ga met elkaar in gesprek. Heb respect voor elkaar. De boeren en het Waterschap zijn samen van de polder moeten samen  beheren ieder in zijn eigen rol. Bespreek daarom samen hoe we sloten breder maken, pompcapaciteit kunnen verhogen, duikers inspecteren en op orde houden en sloten goed schoonhouden.

Bestuurders wilt u hierop toezien dat dit ook gebeurt?
Heemraad Bassa heeft aangegeven dat door het Waterschap een pilot gebied wordt benoemd om zo maatregelen te nemen tegen klimaatveranderingen. Ons gebied komt gelet de extremen regenval de laatste twee jaar zeker hiervoor in aanmerking. Het CDA pleit dan ook om hier de door u genoemde pilot te laten plaatsvinden. Bestuurders bent u bereid u zich hiervoor in te zetten?

Openbaar debat in de Gemeente Werkendam.
In de gemeente Werkendam wordt met haar inwoners en agrariërs samen met de gemeente en het waterschap een openbaar debat gevoerd. Wij stellen het zeer op prijs dat u daarbij aanwezig bent.  Bestuurders bent u aanwezig?

Oplossingen
Naast goed overleg met de boeren en een te nemen pilot zullen er toch maatregelen moeten worden genomen. U zal mogelijkheden en oplossingen moeten zoeken om te voorkomen dat ons gebied voor de derde keer overstroomt. Niet voor niets hebt u van onze inwoners in ons gebied het vertrouwen gekregen om te zorgen voor droge voeten. Dat vertrouwen hebben wij nog steeds in U. Bestuurders wilt u nu echt maatregelen nemen?

(Archieffoto Waterschap)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.