donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Historische Vereniging mist 'de ziel' in nieuwe Biesbosch Museum

21 september 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In een open brief laat het bestuur van Historische Vereniging Werkendam en De Werken c.a. aan directie en bestuur van het het Biesbosch Museumeiland met zoveel woorden weten 'de ziel' te missen in het nieuwe museum. Mensen 'missen de elementen van voorheen die zo kenmerkend waren voor het vroegere Biesbosch Museum.' De Historische Vereniging doet een klemmend beroep op directie en het bestuur om de 'eerdere collectie in stand te houden' en  'oud en nieuw' meer te combineren.

Onderstaand de brief:

In juni opende u het geheel vernieuwde Biesbosch MuseumEiland na een grootscheepse verbouwing en vernieuwing. Jarenlang was het museum dé plaats in onze regio waar de rijke historie van wonen en werken in de Biesbosch gezien en beleefd kon worden. Als Historische Vereniging hechten we daarom veel waarde aan het bestaan van uw museum – dat ook een beetje als het onze voelt.

Dat geldt ook voor veel Werkendammers en andere streekgenoten, bij wie het museum na aan het hart ligt. Bezorgd zijn we daarom als we van diezelfde mensen signalen opvangen dat ze zich niet meer herkennen in het vernieuwde museum. Ze missen de elementen van voorheen die zo kenmerkend waren voor het vroegere Biesbosch Museum. Materialen en voorwerpen die door de jaren heen aan het museum zijn geschonken, ontbreken in het huidige Biesbosch MuseumEiland. Als vereniging vinden wij het een gemiste kans dat deze oude materialen slechts beperkt terugkomen. Het is daarom vanuit oprechte betrokkenheid dat we u hierop attenderen in deze open brief. Als vereniging kunnen we ons voorstellen dat het voor u een uitdaging is ‘oud en nieuw’ met elkaar te combineren. Maar wij moedigen u aan deze uitdaging aan te gaan.

Daarnaast zijn wij van mening dat het Biesbosch MuseumEiland een grote verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de collecties die door vele mensen, door de jaren heen, aan de zorgen van het museum zijn toevertrouwd. Wij delen de bezorgdheid over het mogelijk afstoten van de objecten zeer zeker en willen graag de grote cultuurhistorische waarde van uw collectie voor onze streek benadrukken. Dat de collectie niet volledig - en op elk moment - in het museum zelf te zien is, daar hebben wij begrip voor.
Echter, wij doen een klemmend appel op u als museum om de aan uw zorgen toevertrouwde collectie in stand te houden en te koesteren. De collectie is het waard, de gevers hebben er recht op en de Biesbosch verdient het!

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.