donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Werkendam opnieuw getroffen door overvloedige regen - UPDATE

31 augustus 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De zware regen van afgelopen nacht 30 op 31 augustus heeft voor veel overlast gezorgd. Op meerdere plekken in de gemeente zijn straten onder water gelopen. Opnieuw is bij veel mensen water in huis gekomen, verspreid over de dorpen van Werkendam. De gemeente betreurt dit: 'Uiteraard vinden wij dit heel vervelend.'

Mensen reageren teleurgesteld in de verwachting dat de maatregelen van vorig jaar zouden hebben geholpen. Op 28 juli 2014 stonden ook grote delen van Werkendam totaal blank. Met name Nieuwendijk werd zwaar getroffen door het noodweer dat drie dagen duurde. Iemand twittert: 'Gemeente Werkendam: voorkomen is beter dan genezen. Wateroverlast in Nieuwendijk: 2 keer in 12 maanden een volle huiskamer #fail.'  Iemand anders laat weten: 'Helaas dat alle moeite die de gemeente gedaan heeft na vorig jaar niks heeft uitgehaald. Hier staat het water in de sloot hoog en in het park ook. Hoop niet dat we vanavond nog last krijgen.'
Een CDA-woordvoerder twittert over de wateroverlast in Nieuwendijk: 'Waterschap Rivierenland zal wel weer een strak verhaal hebben dat het niet aan hen ligt net zoals 1,5 jaar terug! Toen gevraagd om extra pompcapaciteit, vergoten doorstroming duikers,extra waterberging. Resultaat: straten lopen onder.'

Beeld
De gemeente wil een beeld krijgen waar welke overlast is opgetreden, en vraagt mensen bijgaand formulier in te vullen. 'De meldingen verzamelen wij en geven wij waar nodig door aan de brandweer of het waterschap.'

Op de gemeentelijke website is informatie te vinden over wat de gemeente het afgelopen jaar gedaan heeft om de kans op wateroverlast te verminderen. 'Helaas was de bui van afgelopen nacht ook weer extreem zwaar. Er zijn nog meer maatregelen in voorbereiding om de kans op wateroverlast te verminderen.'

Extra pompen
Waterschap Rivierenland laat via een blog weten dat men extra pompen heeft geplaatst bij de gemalen van het waterschap verspreid over het gebied om de capaciteit van de waterafvoer te vergroten. Er is een speciaal telefoonteam bij Waterschap Rivierenland ingeschakeld en bereikbaar onder 0344-649999.

Ook in Aalburg hadden de inwoners veel last van de overvloedige regen. Eveneens waren er veel meldingen van hagelschade.

Update 14.55 uur

De gemeente laat weten: 'We doen het maximale om het water weg te krijgen en verdere wateroverlast te voorkomen. Het Waterschap heeft alle pompen ingezet. De gemeente zet zelf nog een extra pomp in op de Sleeuwijkse Dijk. De brandweer is nog volop bezig.

Omdat er nieuwe buien verwacht worden stelt de gemeente zandzakken beschikbaar. Tussen 16.00 en 20.00 uur kunt u zandzakken ophalen bij:

    Werkendam: parkeerplaats Albert Heijn
    Nieuwendijk: Hoek Prinses Irenelaan
    Hank: In 't Rietwerf
    Sleeuwijk: Transvaal en Vijfmorgen
    Dussen: Munsterkerk

Neem zelf een schep mee. Maximaal 10 zakken per huishouden.'

UPDATE - Kornse Boezem open als overloopgebied, sloten zitten vol

Deze middag en avond wordt opnieuw extreem weer verwacht en is code oranje afgegeven in delen van het rivierengebied. Waterschap Rivierenland monitort op dit moment de situatie rondom de verwachte neerslag scherp en plaatst waar nodig extra pompen. Vanwege de zeldzame bui van gisteravond, zitten de sloten en wateren in het gebied nog steeds vol en is er sprake van wateroverlast. Het watersysteem is niet berekend op een neerslag van gemiddeld 80 – 100 mm in enkele uren, maar op 60 mm. Mocht er opnieuw veel neerslag komen, kan er mogelijk wederom lokaal wateroverlast ontstaan. Het calamiteitenteam staat paraat.

Alle gemalen draaien sinds gisteravond al op maximale capaciteit, met ondersteuning van alle extra ingezette pompen. Dit om de ontstane wateroverlast te beperken en om de komende neerslag het hoofd te kunnen bieden. Het waterschap blijft zoeken naar snel inzetbare maatregelen om de meest kwetsbare gebieden te ontlasten. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met de betreffende gemeenten en veiligheidsregio’s.
Melden van informatie

Een speciaal telefoonteam is bereikbaar onder het nummer 0344-64999. Burgers kunnen hier terecht voor vragen over wateroverlast die het gevolg is van het hoge waterpeil in de sloten, plassen en vaarten. Voor vragen over wateroverlast door grondwater/rioolwater en ondergelopen kelders kunt u terecht bij uw eigen gemeente. Indien mogelijk kan de brandweer u helpen bij het leegpompen van uw kelder. Op het liveblog staat ook een veel gestelde vragenlijst.

14.45 Update en maatregelen

Er is tijd nodig om het overtollige water af te voeren. Aan het eind van de middag is nieuwe neerslag verwacht. In het slechtste geval wordt zo'n 25 mm verwacht in het westelijk deel van het rivierengebied. Het watersysteem is vol, alle gemalen blijven op maximale capaciteit draaien, met ondersteuning van alle extra ingezette pompen. Het is vervelend, maar als er veel neerslag komt kan er mogelijk lokaal opnieuw wateroverlast ontstaan. Het waterschap blijft zoeken naar snel inzetbare maatregelen om de meest kwetsbare gebieden te ontlasten.Een extra maatregel is genomen door het retentiegebied Kornse Boezem tussen Almkerk en Dussen vol te laten lopen om het watersysteem te ontlasten. Daarnaast monitort het waterschap scherp op te verwachten neerslag.

(Foto overlast Nieuwendijk - met dank aan Otto van Breugel)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.