vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Twee meldingen van leptospirose in Werkendam

23 juli 2015 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / REGIO - Afgelopen maand zijn er twee meldingen van de ziekte leptospirose gedaan bij de GGD West Brabant. De ziekte is mogelijk opgelopen door het zwemmen in het niet gecontroleerde natuurwater in de gemeente Werkendam. Leptospirose kan men krijgen door te zwemmen in natuurwater waar de bruine rat voorkomt. Mensen kunnen er erg ziek van worden. Gemeente Werkendam wil daarom haar inwoners extra waarschuwen voor de risico's van zwemmen in natuurwater dat niet gecontroleerd is.

De locaties waar de ziekte waarschijnlijk is opgelopen zijn: Noorderafwateringskanaal van Hank richting Dussen, Bergsche Maas bij Dussen en Put bij de Baan/Binnen in Dussen. De gemeente Werkendam plaatst daar borden om iedereen die daar wil gaan zwemmen te waarschuwen voor de risico’s. Daarnaast wordt er op deze locaties onderzoek verricht naar de aanwezigheid van de ratten. Verder informeert de gemeente inwoners via de website, sociale media en de gemeentepagina over de risico's van zwemmen in ongecontroleerd natuurwater.

Uitzonderlijk
Leptospirose wordt landelijk 30-60 keer per jaar gemeld. Twee meldingen in  één gemeente in korte tijd is daarom uitzonderlijk. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie ‘Leptospiren’. Deze bacterie wordt onder andere verspreid door ratten en komt met rattenurine in het water terecht. De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. De klachten van leptospirose beginnen met:  plotselinge hoge koorts, koude rillingen, buikpijn en braken. Daarna kan iemand last krijgen van geel zien van de huid en het oogwit, nieren die slecht gaan werken, bloedingen in de huid en rode vlekken op de benen. Het is belangrijk altijd een huisarts te raadplegen bij deze verschijnselen.

Leptospirose is niet de enige ziekte die men op kan lopen door te zwemmen in ongecontroleerd natuurwater. Daarom is het belangrijk altijd www.zwemwater.nl te raadplegen voordat men in natuurwater gaat zwemmen.

Vragen
Lees meer op www.ggdwestbrabant.nl of neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van de GGD West-Brabant (telefoon 076- 52 82 894 of infectieziekten@ggdwestbrabant.nl)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.