donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Mogelijk toch nachtbus voor Xinix

18 juli 2015 (door WerkendamNet)

NIEUWENDIJK - Het college van B en W Werkendam heeft  de vragen van CDA Werkendam  om te stoppen van de nachtbus bij Xinix in Nieuwendijk 'zeer positief beantwoord'. Aangegeven werd dat men zich gaat inzetten dit samen met Arriva en de Provincie te regelen.  

Woordvoerder Otto van Breugel (CDA Werkendam): 'Mooie toezegging van de gemeente Werkendam en Arriva voor Xinix.  Al lange tijd heeft Xinix een goede OV verbinding, die er nu niet is  tijdens evenementen, bovenaan op haar wensenlijstje staan. Als het meezit is dit binnenkort verleden tijd!

Het college liet weten:

'Het was tot het verschijnen van uw brief bij gemeente Werkendam niet bekend dat er aan een plan gewerkt wordt om een nachtbus te laten rijden over de A27.
Wel is eerder met Veolia gesproken over een extra late reismogelijkheid voor bezoekers van de Xinix. Eerst is aangegeven dat dit financieel niet haalbaar was. Inmiddels ziet Arriva wel mogelijkheden een extra late rit toe te voegen als wijziging voor de nieuwe dienstregeling (per december). Bestuurlijk wordt deze maand over de mogelijke wijzigingen van de dienstregeling gesproken met Arriva. De gemeenteraad zal in het najaar hierover geïnformeerd worden als ook met de provincie gesproken is.
Naar aanleiding van uw schriftelijke vragen is navraag gedaan naar het plan om een nachtbus te laten rijden. Bij Arriva is het plan niet bekend. De provincie heeft een business case op laten stellen voor het vervangen van de nachttreinen door bussen en daar de A27 tussen Breda en Utrecht aan toe te voegen. Vorige week is in de gemeente Breda in de raadscommissie gesproken over een bijdrage vanuit gemeente Breda en ook in de Provinciale Staten is/zal hierover gesproken (worden).
Zover ons bekend is niet aangegeven welke halten wel en niet aangedaan worden met de Brabantliner. Aangezien dezelfde tijdsperiode voor het heen en terug rijden in de business case wordt aangehouden, gaan we ervanuit dat alle halten aangedaan worden. We zullen vanwege eerdere verzoeken vanuit de Xinix bij de provincie wel benadrukken dat het halteren in Nieuwendijk vanwege het uitgaanspubliek zeer gewenst is.

Belangrijk
In het Algemeen Dagblad van 9 juli jl. Is in een artikel over het openbaar vervoer aangegeven dat provincie Zuid-Holland ook bezig is met het onderzoeken of een betere busverbinding tussen Gorinchem en Breda mogelijk is. We zullen bij provincie Zuid-Holland aangeven dat voor provincie Noord-Brabant een business case opgesteld is en het op latere tijden rijden van bussen voor onze gemeente belangrijk is.
Kortom, we waren tot het verschijnen van uw brief niet bekend met de ontwikkelingen en daarbij dus niet betrokken. Als provincie en gemeenten akkoord zijn, zullen we normaal gesproken op de hoogte worden gebracht van de business case.

Xinix is uitstekend per auto, per fiets en te voet bereikbaar. Met de realisatie van het busstation zijn extra parkeerplaatsen aangelegd, ook met het oog op de parkeerdrukte als de Xinix open is.
Met het openbaar vervoer is de Xinix minder goed bereikbaar. Met de buurtbus is het niet mogelijk tijdens openingstijden. De laatste mogelijkheid om vanaf de Xinix met de Brabantliner te vertrekken zonder over te stappen naar de stad Utrecht is om 22.54 uur. De laatste mogelijkheid om naar Breda te reizen is om 0.04 uur en naar Oosterhout om 0.25 uur.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.