vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Werkendamse bodem geeft Lancaster langzaam vrij

11 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Letterlijk stukje bij beetje komt de neergestorte Lancaster boven de grond uit. Nadat afgelopen maandag de graafwerkzaamheden feitelijk begonnen, zijn inmiddels een motorblok en een propellerblad geborgen. Ook het staartwiel werd gevonden. Bij een Lancaster bevindt het staartwiel zich ca. twee meter voor de koepel van de staartschutter.

Op de plaats waar de bergers nu bezig zijn liggen waarschijnlijk gedeeltes van de vleugels en vermoedelijk drie Roll-Roycemotoren.

De Rolls-Royce Merlin is een V-12 vliegtuigmotor, 60° "V", 27 liter, die gebouwd is gedurende de Tweede Wereldoorlog door Rolls-Royce en onder licentie in de Verenigde Staten. De motor wordt door velen beschouwd als de meest succesvolle vliegtuigmotor die tijdens de Tweede Wereldoorlog is geproduceerd. De naam Merlin komt van de Engelse benaming van de valkachtige vogel Smelleken.

Explosieven
Op de kruising Weeresteinweg / Grotewaardweg kwam het toestel, de LM508, neer in de nacht van 22 juni 1944. Het vermoeden bestaat dat er op het moment van de crash geen explosieven meer aan boord waren. De bommenlast was reeds afgeworpen. De bergers houden wel rekening met de mogelijkheid dat er toch nog explosief materiaal aan boord is. Safety first.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.