donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

CDA stelt vragen over maatregelen wateroverlast

6 oktober 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op 28 juli viel in de gemeente Werkendam twee keer zoveel neerslag als bij andere zware buien in de afgelopen jaren. Vooral Nieuwendijk en Werkendam kreeg het voor de kiezen. Aldus het CDA in haar brief naar de gemeente.

Van de 121 millimeter in Nieuwendijk viel zo’n 75 millimeter binnen een uur. De overige kernen van de gemeente Werkendam kregen in het piekuur bijna 45 millimeter neerslag te verwerken. De bui in Werkendam was veel zwaarder vooral in de Van Heldenstraat was er sprake van forse overlast.

Tijdens de commissie grondgebied heeft het College en het Waterschap uitgelegd hoe de overlast is ontstaan en wat de genomen maatregelen waren. Dit is nogmaals gebeurd tijdens de bijeenkomst in de Kwinter voor getroffen bewoners. Veel vragen van getroffen inwoners zijn beantwoord. Na afloop zijn bij onze fractie toch diverse vragen en opmerkingen binnen gekomen.

De CDA fractie  heeft tijdens de commissie Grondgebied en ook tijdens de bijeenkomst in de Kwinter gepleit voor een betere coördinatie voor wateroverlast tussen het waterschap en de Gemeente. Het CDA heeft het idee om een wateroverlastcoördinator aan te stellen waar inwoners terecht kunnen met vragen en ideeën. Verder hebben wij vernomen dat de toezegging van de Gemeente inspectie en reiniging van de riolering inmiddels in uitvoering is. 

De CDA-fractie dient daarom onderstaande vragen in.

'1. Tijdens de informatieavond is door Wethouder de Jong toegezegd dat alle vragen die zijn gesteld door aanwezigen zouden worden beantwoord. Zijn deze vragen richting de inwoners al beantwoord en is het mogelijk om geïnformeerd te worden over alle vragen van de inwoners  en de reacties vanuit de Gemeente en Waterschap.

2. Kunt u aangeven of alle watergemalen en rioolgemalen en duikers naar behoren hebben gefunctioneerd?

3. De verharding is in de laatste 40 jaar toegenomen. Zijn de watergemalen hierin mee gegroeid (m3 per min/uur) en is zoals u dat aangaf 16 mm verpompen nog wel voldoende?

4. In Nieuwendijk maar ook in de nabijheid van de Van Heldenstraat zijn aanpassingen uitgevoerd aan de riolering door aanleg van bergbezinkbassins. Hierdoor zijn een aantal overstorten verwijderd. Hetgeen leidt tot meer drukhoogte in het rioolstelsels verder vanaf van het bergbezinkbasin. Inwoners bevestigen nu ook eerder water op straat te constateren terwijl dit eerder niet was. U bent gestart met het reinigen en inspecteren maar zou u ook nog eens een herberekening van het stelsel willen uitvoeren met de gegevens die nu bekend zijn.

5.Wat zijn de afspraken tussen de  Gemeente en het Waterschap bij calamiteiten?  Is er bij het waterschap en de Gemeente een gemeenschappelijk draaiboek hoe te handelen bij Wateroverlast? Zo neen, bent u bereid om dit samen te stellen en bent u bereid om samen na te denken over een wateroverlastcoördinator die bereikbaar is voor de inwoners.'

(Foto Jacqueline Munnik)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.