donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Irene Damminga wint fotowedstrijd ‘Op Reis’

15 september 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM / DUSSEN - Kasteel Dussen deed op een bijzonder wijze mee aan het Monumentenweekend dat dit jaar in het teken ‘Op reis’ stond. Het kasteel was afgelopen weekend was er een tentoonstelling van de inzendingen van de georganiseerde fotowedstrijd rond dat thema.

Eén foto onderscheidde zich volgens het jury-oordeel van alle andere inzendingen. Een ogenschijnlijk simpele foto van een fontein, gemaakt door Irene Damminga uit Werkendam. Een fontein ergens in Tsjechië en waarschijnlijk al duizenden malen gefotografeerd. Wat maakt deze foto dan zo bijzonder? Irene Damminga zegt daarover: “Ik had van de fotowedstrijd gehoord en wilde een bijzondere foto insturen. Omdat ik mij van de nietigheid de mens ten opzichte van de schoonheid van onze omgeving bewust ben, had ik hele kleine poppetjes en attributen op vakantie meegenomen om ze te fotograferen in allerlei ogenschijnlijk gewone situaties. Ik heb ze gefotografeerd op treinstations, op bruggen en al die momenten waarop mensen even stil staan bij al het mooie van specifieke omgevingen. Na de vakantie heb ik alle foto’s bekeken en mij opnieuw proberen in te leven in de vastgelegde momenten. Een foto sprong daar voor mij met kop en schouders bovenuit. Twee minimensjes met hun koffer, kennelijk wachtend op de bus, trein of een ander vervoersmiddel, terwijl achter hen het gigantisch spel van een immense fontein zich afspeelde, zonder dat mijn minimensjes zich er bewust van waren. Onze wondermooie wereld speelt zich vaak af in onze directe nabijheid zonder dat we er ons gewaar van zijn.”

Verbazing
Tijdens het voorlezen van het juryrapport had Damminga het idee dat het ging over één van de andere schitterende foto’s die zij gezien had in het kasteel. De verbazing was groot toen bleek dat het allemaal werd gezegd over haar foto. Een schitterende plaat waar mensen telkens weer even bij wegdroomden.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.