vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Berging Lancaster LM 508 duurt ruime maand

26 augustus 2014 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op de T-splitsing van de Weerensteinweg en de Grote Waardweg in Werkendam ligt een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Dit vliegtuig heeft de naam Lancaster LM 508. In februari van dit jaar besloot de gemeenteraad van gemeente Werkendam om dit vliegtuig te bergen. Bodac BV uit Schijndel gaat de berging uitvoeren. De werkzaamheden starten op 29 september 2014 en duren ruim een maand.

Tijdens de berging zijn er twee kijkdagen: zaterdag 25 oktober en zaterdag 1 november a.s.  In de tent op locatie komt een expositie van de materialen die gevonden zijn tijdens de berging. De kijkdagen duren van 11.00 - 15.00 uur. De gemeente nodigt iedereen uit langs te komen: 'Kom gerust kijken op één van deze dagen.'

Basisscholen
Voor de basisscholen in Werkendam maken vrijwilligers een lespakket. Leerlingen van alle basisscholen uit groep 7 en 8 kunnen met de klas ook een bezoek brengen aan de bergingslocatie. Daar krijgen zij een presentatie en kunnen zij de expositie bezoeken.

De gemeente werkt samen met vrijwilligers van cultuurhistorische verenigingen, de archiefkring, het Veteranencomité en de stichting Omzien en Gedenken. Zij nemen een groot deel van de organisatie van de kijkdagen en het scholenproject voor hun rekening.

Staartschutter
Mogelijk worden bij de berging stoffelijke resten van de staartschutter gevonden. Als dat zo is, bergt het Ministerie van Defensie deze resten. Het ministerie verzorgt dan de contacten hierover met de nabestaanden. De stoffelijke resten zijn niet zichtbaar voor bezoekers.

Infoavond
Dinsdag 16 september 2014 is er een informatieavond voor geïnteresseerden in de Kwinter in Werkendam. De avond start om 19.30 uur. Majoor A.L. Kappert, Stafofficier Vliegtuigberging bij het Ministerie van Defensie, geeft die avond een presentatie over de berging. Ook beantwoordt hij vragen over het vliegtuig zelf, de berging en wat daar allemaal bij komt kijken.

Verhalen
In de rubriek Tweede Wereldoorlog in de Regio  op Woudrichem.net staat een verhaal opgetekend over de Avro Lancaster bommenwerper die op 22 juni 1944 neer werd geschoten door een Duitse nachtjager. De info aldaar is verzameld door Wiebe B. de Ringh.

(Foto Gemeente Werkendam)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.