vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Innovatie centraal bij dijkverbeteringen Rivierenland

16 april 2014 (door WerkendamNet)

REGIO / WERKENDAM - "Innovaties zijn geen luxe. Elke nieuwe generatie en elke nieuwe eeuw vragen om nieuwe waakzaamheid en nieuwe plannen." Met deze woorden benadrukte minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) op maandag 14 april het belang van innovaties bij dijkverbetering. Waterschap Rivierenland gaat in 2014 aan de slag met de verbetering van vele kilometers dijk langs de Lek, Waal, Merwede, Nederrijn en Steurgat, om bewoners in het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. De verbeteringen maken o.m. deel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma van Rijkswaterstaat en de waterschappen.

Via een live-verbinding sprak minister Schultz vanaf het symposium in Culemborg met aanwezigen bij het dijkverbeteringsproject Kinderdijk - Schoonhovenseveer in de gemeente Molenwaard. ‘We mogen gerust stellen dat het rivierengebied flink op de schop gaat. Het werken aan water in Nederland houdt nooit op. We moeten voortdurend bedacht zijn op de risico's van morgen en overmorgen, en het water accepteren als een buurman die soms iets meer ruimte nodig heeft dan wij zouden willen. Ik wil daarbij samen met bewoners naar oplossingen zoeken. Dat is cruciaal om deze projecten te laten slagen", aldus Schultz.

Het waterschap wil in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, andere overheden, belangenorganisaties en bewoners de dijken de komende jaren - waar mogelijk - op innovatieve wijze verbeteren.

Innovatieve dijkverbeteringen

Nieuwe inzichten, waaronder klimaatveranderingen, het fenomeen ‘piping' en een toename van het aantal inwoners en economisch belang van de regio, leiden tot hogere landelijke veiligheidsnormen voor onze dijken. Dat betekent voor het waterschap een grote veiligheidsopgave nu en in de toekomst. Met de toename van de technische mogelijkheden en de ontwikkeling van nieuwe materialen ontstaan ook nieuwe mogelijkheden om onze dijken te verbeteren, en waar mogelijk ruimte, tijd en geld te besparen. Daarom zoekt het waterschap samen met andere overheden, kennisinstituten en marktpartijen naar innovatieve oplossingen voor dijkverbetering.

Dijkgraaf Roelof Bleker: "Door samen met kennisinstituten, marktpartijen en de omgeving te zoeken naar innovatieve oplossingen voor dijkverbetering besparen we mogelijk tijd, ruimte en geld. Een mooi voorbeeld van een innovatieve oplossing is het verticaal zanddicht geotextiel dat we gaan toepassen bij het project Hagestein-Opheusden. Hiermee laten wij als Waterschap Rivierenland zien wereldwijd koploper te willen zijn op het gebied van dijkinnovatie."

Veilige dijken

Het waterschap start dit jaar met vele kilometers dijkverbetering. Het gaat om projecten in de gemeenten Molenwaard, Buren, Culemborg, Lingewaal, Nederbetuwe, Nijmegen, Vianen, Werkendam, Leerdam, Geldermalsen en Zederik. De projecten zijn onderdeel van de landelijke waterveiligheidsprogramma's Ruimte voor de Rivier en het tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ook de komende jaren blijft het waterschap werken aan veilige dijken, waarbij innovatie een centrale rol blijft spelen.
 

(Foto Werkendam.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.