Alles over Werkendam...

Column

Vernieuwing lokale democratie onderschat verdiensten gemeenteraadsleden (donderdag 5 oktober 2017)

Afbeelding bij Column: Vernieuwing lokale democratie onderschat verdiensten gemeenteraadsleden

Iets te gemakkelijk wordt in deze kolommen de problematiek die het Burgerinitiatief Altena aankaart afgeserveerd. Hun oplossing, meervoudige democratie, is ook wat mij betreft een veelkoppig monster. Burgers zullen het niet begrijpen (nog vaker stemmen, wie is nou wie) en de grondgedachte valt nog het best te omschrijven als georganiseerd wantrouwen met een tweede te kiezen kolom naast de gemeenteraad. Maar hun analyse van het probleem deel ik volledig. De kloof tussen kiezers en gekozenen is veel te groot. Bijna onoverbrugbaar. Dat je alleen in een gemeenteraad kunt komen als je deel uitmaakt van rond de 2% van de bevolking die lid is van een lokale politieke partij zorgt voor een te select gezelschap op het pluche. Burgerinitiatief Altena komt wat mij betreft de eer toe dat deze partij de urgentie van die kloof veel beter aanvoelt en op de voorgrond plaatst. In tegenstelling tot alle andere gevestigde partijen (inclusief Progressief Altena?)

Het taboe: gemeenteraadsleden verdienen te weinig

Een actief gemeenteraadslid is al gauw 16 tot 20 uur in de week bezig. De beloning voor dat werk, naast voldoening, roem en ideologische bevrediging, is in geld uitgedrukt nogal schraal. Zo ‘n paar honderd euro heb ik me laten vertellen. Willen we meer mensen interesseren voor dit prachtige ambacht dan zal de beloning omhoog moeten. Het bezwaar dat je vooral ideologisch gedreven moet zijn zie ik niet. Waarom kan iemand die, iets meer, wil verdienen, dan niet ideologisch gedreven zijn? Want dat zou betekenen dat alle mensen in de zachte sector die meer verdienen dan een paar honderd euro niet ideologisch gedreven zijn? Ondernemers, mensen uit het bedrijfsleven en de laagopgeleiden zie je zelden nog in actie als gemeenteraadslid of wethouder. Wat rest zijn ambtenaren en onderwijzers. (Ik chargeer/graag). Daar moeten we op de eerste plaats blij mee zijn, want deze mensen verrichten heel veel werk voor veel te weinig geld, maar het gevaar van eenheidsworst ligt op de loer en representatief kun je de raden zo niet meer noemen.

Govert Lagrouw
bestuurslid Progressief AltenaZoveel hoofden, zoveel zinnen.  De column op Werkendam.net verhaalt over wat mensen bezighoudt. Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

De meningen hoeven niet noodzakelijkerwijs te sporen met die van de redactie.